Ordfører Hans Antonsen. (Arkivfoto)

GRIMSTAD: — Jeg er opprørt over situasjonen. Jeg synes det er tragisk enten det rammer min eller andres kommuner, sier ordfører Hans Antonsen (Venstre) i Grimstad, til fvn.no.Oljen fra Langesund har nå bredt seg over hele Aust-Agder kysten.

Antonsen føler imidlertid at Kystverket og brannvesen har materiell og kapasitet som gjør at det er kontroll på situasjonen for øyeblikket.

— Det jobbes godt gjennom det interkommunale samarbeidet mot forurensing i Aust Agder (UIA), sier Antonsen.

Men Antonsen som er på tjenestereise i Nordland er langt fra avslappet, og holder seg kontinuerlig oppdatert på situasjonen.

Frykter tilsølte strender

  • Jeg er fortsatt usikker. Vi vet ikke hvor mye olje som flyter rett utenfor kysten. Kystverket har ansvaret på utsiden, mens brannvesen arbeider langs land med lenser, sier Antonsen.

- Hva er worst-case scenariet?

— At strendene blir tilsølt i flere år fremover og fuglebestanden blir kraftig skadet.

Ordføreren sier at landskapsvernområdet Haslatangen, som ligger helt øst på grensen mot Arendal, er et av stedene som vil bli prioritert. Ellers ligger det generelle sårbarhetskart som klargjør hvilke områder som skal beskyttes mot olja i første rekke.

Haslatangen på Grimstad er forurenset av mindre mengde tyngre olje.

Utfordrer stortingspolitikerne

Antonsen er ikke fornøyd med dagens situasjon, verken når det gjelder slepebåtberedskap, eller lenser og materiell når uhellet er ute.

— Jeg har en utfordring til stortingspolitikerne i landsdelen; lurer de på hvordan de skal profilere seg i valgkampen bør de sette dette på programmet, slik at vi slipper slike katastrofer i fremtiden, sier Antonsen.