— Dette er ingen naturlig oppgave for skolen. Derfor synes vi ikke at dette er en bevilgning det er rett å prioritere, sier ordfører Per Sigurd Sørensen (H) til Fædrelandsvennen.

Ap og SV er skuffet, men er i mindretall. Alt tyder på at Høyre og KrF får flertall for budsjettforslaget sitt.

Ja til Aqua og Kilden

Her er noen av de viktigste punktene i budsjettet som etter alt å dømme blir vedtatt i dag.

- Rådhuskvartalet blir utsatt

- Hellemyrhallen: byggestart i 2013

- Aquarama: endelig finansiering med 20 mill i året til drift

- Felles sektor for barnehage og skole

- Omtaksering av eiendommer for å få mer inn i eiendomsskatt

- Kilden: 30 millioner som er siste del av bevilgningen

I tillegg blir det altså slutt på ordningen med gratis frukt og grønt i skolen. Det samme skjer med en time fysisk aktivitet.

Per Sigurd Sørensen mener kommunen må bli strengere på hva de skal være med å betale. Både når det gjelder unge og eldre.

— Vi må være tydelige på å si ifra hva vi forventer av elever, foreldre og pårørende. Det er mest bekvemt at vi alltid påtar oss ansvaret, men i det lange løp tror jeg vi gjør oss selv en bjørnetjeneste, sa ordføreren da han innledet dagens budsjettbehandling.

Skolene består

KrF og Høyre har gjort forandringer i budsjettforslaget til rådmannen. Det gjelder blant annet skolen der partiene vil ha en ekstra plan for tidlig innsats i skolen for å hindre språkvansker og adferdsproblemer.

Skolestrukturen blir ikke forandret og dermed blir det ingen skolenedleggelser i denne omgang. Den mest utsatte skolen Erkleiv får også bestå – selv om det viser seg at nær halvparten av de 16 elevene bor nærmere Justvik skole enn Erkleiv skole

— Utbyggingen i byen skjer den veien. Så det kan hende at det blir stor bruk for denne skolen etter hvert, sier Tor Utsogn (FrP)

Stor lånegjeld

Store investeringer betyr også enorme renteutgifter for Kristiansand. Samlet lånegjeld vil passere fem milliarder i 2010 og betyr renteutgifter på rundt 190 millioner i året. Renteutgiftene vil øke til 275 millioner i 2013. Per Sigurd Sørensen forsvarer den høye gjelden med at kommunen har foretatt en betydelig utbygging av skoler og sykehjem.