BYKLE: — I løpet av lørdag, søndag og mandag har vi hatt inne 15 personer som har skadet seg i bakken. En 16-åring fra Kristiansand så ut til å ha fått alvorlige ryggskader etter et fall på snowboard i går, men det ser ut til å gå bra med ham, forteller leder av skipatruljen på Hovden skisenter, Torger Leidal til fvn.no.

16-åringen brukte ikke ryggskinne, og falt på en rail. Hadde han hatt ryggskinne, hadde han ikke fått problemer i det hele tatt. Han kunne fortsatt å kjøre resten av vinterferieuka, i stedet for å bli sendt hjem til Kristiansand med et glass med smertestillende medikamenter.

— Hjelm blir nok påbudt i bakkene om noen år, men det burde vært påbudt allerede nå. I flere land i Europa er det påbudt å brukt hjelm i bakken, sier Leidal.

Han mener svært mange av skadene som oppstår kunne vært unngått med ordentlig sikkerhetsutstyr. Det vil si håndledds-beskytter (særlig for snowboard), ryggskinne og hjelm.

— Ryggskinnen hjelper både når man blir påkjørt bakfra, og når man faller og treffer noe, forteller Leidal.

Han mener mange nordmenn, både unge og gamle, tror de er bedre til å kjøre brett eller ski, enn det de faktisk er. Særlig i begynnelsen av sesongen overvurderer de sine egne evner. Og nå som det har vært mye mildvær i fjellet, og snøen har sunket sammen, er bakkene blitt knallharde.

— Både for nybegynnere og viderekomne er det lurt både å bruke ordentlig utstyr, og å ta det litt med ro det første turene, sier han.