LILLESAND: Nå må kvinnen, som bor i Høvåg, betale saksomkostninger på drøye 42.000 kroner til sin onkels nevø.

Nevøen besitter i dag den vel 200 mål store eiendommen, som foruten nedslitte gårdsbygninger i all vesentlighet består av skog og gjengrodd utmark.

Den 55 år gamle kvinnens far overdro sin odelsrett til sin yngre bror " og hans arvinger" i 1938. Den yngre broren fikk imidlertid ingen arvinger, og eiendommen ble testamentert til hans nevø i 2005. For å kunne løse eiendommen på odel kreves det ikke at landbruk skal være eneste næringsgrunnlag, men at eiendommen må kunne " gi et tilskudd av betydning til familiens underhold ".

Ikke bare blåbær Høvågkvinnen, som mente seg berettiget til å kjøpe eiendommen tilbake etter odelsloven, anførte en rekke bruksområder i sin begrunnelse for hvorfor odelsloven bør komme i betraktning:

"Eiendommen er velegnet for frukt— og bærdyrking, utleie til turister, sauehold og beiting. Driften kan også kombineres med hugging og salg av ved, stallutleie, samt dyrking av nisjeprodukter som f.eks. amerikanske blåbær."

Totalt 8 dekar, som i dag er gjengrodd utmark, har tidligere har vært brukt til hestehold, gressproduksjon og kjøkkenhage til eget forbruk.

Selv om nevøen ikke er livsarving, hevder han at kvinnens far for all fremtid hadde fraskrevet seg retten til alle andre arvinger av sin onkel, derved også ham selv.

Nevøen tviler også på at den opprinnelige eierens datter mener å gjøre alvor av planene om å dyrke bær eller holde sauer.

- Er blitt boligeiendom

Retten gir nevøen medhold, og presiser i sin begrunnelse at det ikke har vært drevet landbruk på eiendommen på lange tider, og og at det bortsett fra 10-15 høner ikke har vært husdyrhold på 25 år.

Retten mener at det gjengrodde arealet er så endret at eiendommen i dag fremstår som boligeiendom, og dette alene, og at det ikke vil være mulig å drive verken beitemark, vedproduksjon eller dyrking av blåbær i et slikt omfang at det vil gi et betydelig tilskudd til andre inntekter.

"Eiendommen er ikke odlingsjord," slår dommer Yngve Svendsen fast.

Dermed blir det dyre blåbær for Høvågkvinnen, som istedet for å få kjøpe tilbake sin fars gårdsbruk, nå må punge ut med en klekkelig sum i saksomkostninger.