KRISTIANSAND: — Jeg har aldri vært så lang i trynet i hele mitt liv, forteller Inger Holskog. Frisøren er fremdeles sjokkert over behandlingen hun og de ni andre damene i alderen 40-67 fikk på restaurant Herlig land i Kristiansand en lørdags ettermiddag før jul.

— Vi satt utendørs og hygget oss med mat og drikke, da vi plutselig ble bedt om å gå. Vi trodde det var en spøk, forteller Holskog.

Det var det ikke. Samtlige damer ble kastet ut under full oppmerksomhet fra de andre gjestene, noe jentene beskriver som ytterst pinlig. Etterpå skal flere ha gått i sympati.

Lo for mye

— Vi valgte å ikke lage bråk der og da, sier Holskog. I stedet kontaktet de eieren etterpå i håp om en unnskyldning. Det har de ikke fått.

Stemningen var ifølge Holskog høy. Men de nekter for at de var ufine eller til sjenanse for andre.

Venninnen Kristin Høiby Bjørnøy, som også var med, driver selv en bar og kjenner skjenkereglene. Hun avviser blankt at utkastelsen kan skyldes alkohol.

— Ingen av oss var synlig beruset, men kanskje de syntes vi lo for mye, undrer hun.

Jentene reagerer på at hele gruppen uten forvarsel ble bedt om å bestille kaffe og deretter gå.

— Vi føler oss utrolig dårlig behandlet, sier damene.

Trøblete

  • Vi hadde det kjempegøy, men vi var absolutt ikke fulle, bekrefter Hjørdis Asbjørnsen, en annen av gjestene.

Hun tror en forklaring er at de klagde på serveringen. En av damene som bare hadde lunsjpause rakk ikke få maten før hun måtte gå tilbake til jobb. Ifølge damene tok serveringen unormalt lang tid.

Servitøren skal ha godtatt at de ikke skulle betale for dette. I tillegg var det to som klagde på at de fikk feil rett. En drink som ikke ble servert før isbitene var smeltet, var også gjenstand for diskusjon.

— De syntes tydeligvis vi var trøblete, fastslår Asbjørnsen.

Damene synes episoden er flau. Historien skal være godt spredt over hele byen.

— Pasienter spør meg om det stemmer at vi ble kastet ut, forteller Janne Lie, som jobber som legesekretær.

Lie synes episoden er uakseptabel:

— Vi var ti jenter som lo som gale, men hvis folk har vondt av at andre har det gøy, bør de holde seg hjemme. Jeg respekterer at de reagerer hvis folk er fulle, men det var ikke tilfelle her, sier hun.

Alkoholloven - Dette var nok feil damer å pirke på nesen, men vi må forholde oss til alkoholloven, sier Geir Legreid, innehaver av restaurant Herlig land.

Han mener det er på det rene at damene gjorde seg bemerket på en negativ måte.

— Selskapet varte fra ett til seks om ettermiddagen, de var høylytte og det ble konsumert mye av både vått og tørt, sier restauranteieren.

Legreid har snakket med alle som var på jobb den aktuelle lørdagen. Han fastholder at det var riktig å be samtlige rundt bordet om å gå, selv om ikke alle ble vurdert som berusede.

— Saken handler om et bord der de ikke fikk mer alkohol, noe de ble sinte og utagerende for, sier han. Flere gjester reagerte ifølge Legreid negativt og valgte å gå.

— En skjenkekontrollør ville også ha reagert, og servitørene opplevde det ubehagelig. De ble kjeftet på og fikk klager på at drikken ikke kom raskt nok, sier han.

Legreid understreker at saken er vrien.

— Slike beskjeder er både vanskelige å gi og å få, fastslår han.