LISTER: Mannen er i tillegg dømt for å ha brukt narkotika og kjørt bil i ruspåvirket tilstand, skriver Farsunds avis.

Truet forretningsmannen med øks

Den alvorlige trusselepisoden fant sted i oktober 2005. Etter å ha blitt innbrakt til avhør hos politiet som mistenkt for et innbrudd hos den fornærmede forretningsmannen i Vanse rant begeret over for den tiltalte.

Han skal da ha kontaktet den forretningsdrivende mannen mens han holdt på å reparere skaden som forretningslokalet var påført som følge av innbruddet.

Ifølge fornærmede kjørte den tiltalte 31-åringen inn på området hvor forretningen lå, tok kontakt med innehaveren og fremsatte trusselen. Mannen skal ha blitt aggressiv da forretningsmannen gav tydelig uttrykk for at han ikke trodde på hans forklaringer i forhold til innbruddet.

31-åringen løp da etter fornærmede med øksen hevet over hodet, men ombestemte seg etter å ha løpt noen få meter. Den tiltale nektet i Lister tingrett for å ha truet eller utøvd ulovlig maktanvendelse mot den fornærmede.

Oppsøkte forretningsmannen på nytt

Senere samme dag oppsøkte 31-åringen på nytt fornærmede. Denne gangen skjelte ham han ut og kjørte deretter hånden sin i halsen på ham. Slaget var så hardt at forretningsmannen «så stjerner». Forretningsmannens forklaring er underbygget av vitneforklaringer fra hans svigerfar, svoger og en ansatt som var med og hjalp ham med å reparere skaden etter innbruddet.

31-åringen har erkjent tiltalepunktene som involverte narkotikabruk og kjøring i ruspåvirket tilstand.

Straffedømt åtte ganger tidligere

31-åringen er straffedømt åtte ganger tidligere. Blant annet for flere tilfeller av vold, en rekke overtredelser av narkotikaloven og vegtrafikkloven, skriver Farunds avis.

At det ble benyttet øks ved trusselhandlingen anses av retten som skjerpende. Det samme at trusselen ble utløst av fornærmedes anmeldelse av et innbrudd til politiet. At innbruddssaken senere ble henlagt på grunn av bevisets stilling var, etter rettens mening, uten relevans.

Retten fant det videre skjerpende at 31-åringen har begått ny kriminalitet bare halvveis ut i prøvetiden av forrige dom.

Straffen ble dobbelt så lang som påstått

Fengselsstraffen mot den tiltalte ble dobbelt så lang som påstått av aktor, politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar.

Dommen som er avsagt mot 31-åringen i Lister tingrett er en fellesstraff med en straff idømt av samme rett for to år siden da de nye forholdene ble begått i prøvetiden. Den gang fikk Vanse-mannen en betinget fengselsstraff på 15 dager, samt en bot på 3.000 kroner.

I tillegg til å sone 90 dagers fengsel må tiltalte også betale 10.000 kroner i bot – subsidiært 15 dagers fengsel – og 5.000 kroner i saksomkostninger. Han er videre fradømt retten til å føre førerkortpliktig motorvogn i to år.