MANDAL: — Om kvelden når jeg begynner å bli søvning, hovner jeg opp rundt øyene. Øynene blir røde og svir, som når man får såpe i dem. Jeg har vondt for å lese eller se på TV om kveldene, forteller Tomy Osestad til Politiforum.no.

Dette er noen av plagen som politibetjenten sliter med etter at han deltok på et obligatorisk kurs ved Mandalen distriktsenhet i Agder politidistrikt. Pepperspraykurset måtte han gjennom for å få løyve til å bruke pepperspray i tjenesten.

Osestad fikk kraftige reaksjoner etter at han ble eksponert for peppersprayen. Politibetjenten fikk også problemer med å puste.

— Jeg måtte holde hodet i vann for å skylle øynene to eller tre ganger så lenge som de andre på kuset, sier Osestad.

Frivillig spraying

Da øyeproblemene ikke ble bedre tok han opp saken med det lokale verneombudet og sin arbeidsgiver ved årsskiftet 2004 – 2005. Til nå har han vært hos to øyeleger og en øyespesialist. Han skal også ha prøvd en mengde øyesalver og øyendråper uten at det skal ha hatt noe effekt.

Ifølge legene har Osestad fått en kronisk betennelse på øyenlokkene, men de kan ikke si sikkert om det er peppersprayen som har utløst dette. Øyeundersøkelsene har heller ikke påvist noen form for allergi.

Osestad selv er sikker på at det er peppersprayen som har påført han disse plagene og ønsker å søke yrkesskadeerstatning dersom han ikke blir frisk. Dette kan bli vanskelig ettersom peppersprayingen kan hevdes å ha vært frivillig.

Håper på en løsning

— Han har hatt problemer så lenge a det kan synes som en permanent tilstand. Jeg mener det er viktig å få avklart dette så fort som mulig om hans plager kan regnes som en yrkesskade, sier politistasjonssjef Nils Olaf Holebek ved Mandal politistasjon.

Holebek var ikke ansvarlig leder for Mandalen driftsenhet da Osestad gjennomgikk pepperspraykurset sommeren 2004. Ifølge Erling Olav Egge, hovedverneombud i Agder politidistrikt, skal saken ha vært behandlet i AMU og bedriftshelsetjenesten skal være koblet inn.

— Det er synd og skam at dette ikke er blitt godkjent som en yrkesskade. Det var klar tale da vi gikk gjenom testen at for å bli godkjent som bruker av pepperspray, så måtte vi selv teste det, sier Egge til Politiforum.no.

Selv om Tommy Osestad fortsatt er utstyrt med pepperspray på jobb liker han ikke å bruke den.

— Jeg ønsker ikke at andre skal få de samme problemene som jeg har fått, sier Osestad.