EVJE OG HORNNES: Bjørn Stuverød (40) skjøt først sin mor i hodet. Deretter slo han henne med en stekepanne. Etter drapet mishandlet han liket. Påtalemyndigheten har nå tatt ut tiltale mot Stuverød, og vil at han skal dømmes til tvungen psykisk helsevern.

De rettspsykiatrisk sakkyndige mener Stuverød var psykotisk da han drepte sin mor, 63 år gamle Berit Svendsen.

Psykiatri

– De siste ukene før drapet skjedde utviklet Stuverød en virkelighetsoppfatning hvor moren hadde en salgs konspirasjonsrolle, sa Stuverøds forsvarer, advokat Ben Fegran, få dager etter drapet.

Allerede da trakk Fegran den konklusjon at det hele dreide seg om et psykiatridrap.

Uoverensstemmelsene mellom avdøde og sønnen førte til at Bjørn Stuverød tok fram en signalpistol han hadde ombygd, og som kunne lades med haglpatroner. De andre våpnene som ble oppbevart i huset var registrert på Stuverøds far.

Med denne pistolen ble moren skutt i hodet etter at hun var kommet hjem fra handletur. Deretter slo han henne en eller flere ganger i hodet med en stekepanne. Hun døde kort tid etter av de skadene hun var påført.

Skjendet

Etter drapshandlingen dro Stuverød sin døde mor ut av stua og la henne på utsiden av huset. Her skjendet han liket med motorsag.

Drapet skjedde om ettermiddagen onsdag 15. april. Det ble oppdaget da Stuverøds far kom hjem til gården på Raustøl i Evje og Hornnes klokka 17.42. Han fant sine kone død på utsiden. Politiet ble kontaktet. Klokka 18.49 var de første politifolkene på plass og pågrep Bjørn Stuverød.

I mellomtiden ringte 40-åringen til en kamerat i Vennesla. Han la igjen beskjed på telefonsvareren at «noen må komme og hente meg, og få noen til å trøste pappa. Mamma rører seg ikke.»

For retten

Politiets operasjonssentral holdt hele tiden kontakt med Stuverøds far etter at han meldte fra om det som hadde skjedd.

Bjørn Stuverød levde isolert fra andre mennesker på gården som foreldrene arvet på begynnelsen av 90-tallet. Stuverød flyttet selv til Raustøl noen år etter foreldrene. En tid før drapet ble han dømt for å ha skremt hyttefolk i nærheten med våpen.

Straffesaken mot den drapstiltalte 40-åringen kommer opp i Kristiansand tingrett på nyåret.