– Det begynte for halvannet år siden da noen gutter flyttet fra Østlandet. En av guttene var da 13 og hadde en historie fra hjemkommunen. Han kjente allerede flere som drev med biltyverier der, sier Hans Martin Skovly, koordinator for forebyggende polititjeneste i Agder politidistrikt.

LES OGSÅ: Må løpe etter rømte ungdommer

Da gutten kom til Kristiansand begynte han på skole øst i Kristiansand. Etter å ha blitt blandet i biltyverier ble han flyttet til en ungdomsinstitusjon i Mandal. Etter en rolig periode er han nå mistenkt for nye tyverier.

Hans Martin Skovly. Foto: Kjetil Reite, arkiv

– Da han kom var han så liten at han nesten ikke rakk opp til vinduet, men det ballet på seg, han fikk nye kompiser og de ble et miljø, fortsetter Skovly. Intern konkurranse

Politiet mener at en gjeng ungdommer konkurrerer om å stjele flest biler.

– Vi vet at det har vært intern konkurranse om hvor mange biler man klarer å stjele eller hvor fort bilene kan kjøre, sier Skovly.

En av dem som er mistenkt for å være involvert i absolutt flest tyverier er en Tveit-gutt (14) som ble akuttplassert ved en barnevernsinstitusjon i Kristiansand. Ved institusjonen ble han kjent med flere som drev med biltyverier og ble selv aktiv.

Mistenkt for mange biltyverier

Gutten er mistenkt for godt over ti biltyverier og ble så sent som sist helg pågrepet etter å ha stjålet en bil i Iveland.

– Når noen skal hjem tar de gjerne kontakt med 14-åringen som stjeler en bil og henter de. Når de setter fra seg bilen, legger de nøklene på hjulet, sier Skovly.

For tiden er gutten plassert på en hytte sammen med betjening fra institusjonen han bor ved for å holde ham unna miljøet han vanligvis vanker i.

Skaffer seg nøkler

Felles for de mange biltyveriene blant ungdom er at bilnøklene er stjålet før bilene stjeles eller at nøklene står i bilene.

Ungdommene lusker rundt i hager, kjenner på dører og går inn i hus for å finne nøkler. Flere ganger har ungdommene blitt oppdaget i forbindelse med innbruddene, men det skal ikke ha endt i fysiske konfrontasjoner.

– Dette er en trend som det blir mer og mer av. Det er viktig at folk er observante og melder ifra dersom man ser folk luske rundt, sier Nesland, som lover at politiet vil prioritere å rykke ut på slike meldinger.

Les i Fædrelandsvennens papirutgave: Frp vil bryte ned notoriske ungdomskriminelle