KVINESDAL: – Dette bør være en lærepenge til alle hundeeiere. Dette er dyr som man har og skal avle opp, sier sauebonde Håvard Rafoss.

Klokka 11.22 fredag ble politiet varslet om at to rottweilere hadde jagd og drept et lam og skadet en sau på Gjemlestad i Kvinesdal. Skadene på sistnevnte var så alvorlige at den måtte avlives av veterinær.

– Et øre var revet av, og den ene framfoten var så skamfert at søya måtte avlives på stedet. På lammet var skallen knust, og det kan se ut til at hundene har vært på lammet mer enn en gang, sier Rafoss.

Naboer reagerte

Selv bor han ikke ved beiteområdet på Gjelmestad, og takker naboer på stedet for at de kan ha avverget et større angrep.

– Naboene så det da det skjedde, og gikk ut for å stanse hundene. Jeg er takknemlig for så gode naboer, sier han.

Bonde Håvard Rafoss (til høyre) snakker med patruljen på stedet. Foto: Tor Magne Gausdal

Politiet på stedet tok imot anmeldelsen fra Rafoss på stedet.

– Saken anmeldes, og vanligvis vil det bety at det vil komme krav om at hundene avlives, sier operasjonsleder Martin Ugland til Fædrelandsvennen.

Har angrepet tidligere

Søya og lammet som ble angrepet beitet sammen med 80 vinterfora sauer med lam, alle av typen norsk kvit sau. Bonden har ikke klart å samle hele flokken etter hundeangrepet, men har så langt ikke funnet flere skadede sauer.

– To døde dyr er to for mye. Jeg kommer til å sende erstatningskrav til hundeeiren, sier Rafoss.

Ifølge Rafoss skal de to hundene for to år siden ha angrepet hans egen hund, i tillegg til at de for rundt fire år siden skal ha gått til angrep på og drept andre sauer.

– Dette er hunder på 60 kilo, og ingen lekehunder, sier Rafoss, som ønsker at hundene blir avlivet.

Hans ønske ble oppfylt litt senere. Hundene var på rømmen etter angrepet, men ble ut på ettermiddagen avlivet hos veterinær.