SØGNE: Søgne legesenter har hatt som praksis å fakturere pasienter på metadon eller subutex med 45 kroner for hver gang de henter medisinene. For de rundt 22 LAR-brukerne i Søgne var det ikke uvanlig å motta mange fakturaer i måneden, og for noen gikk flere av disse til inkassokrav.

Etter at saken fikk større oppmerksomhet internt i kommunen i vår, gikk legesenteret, hvor kommuneoverlege Frank Andersen er daglig leder og medeier, med på å refundere alle fakturaer siden 2012, samt å slette alle inkassokrav.

Kommuneledelsen kom også fram til at LAR-programmet skulle overføres fra legesenteret til apotekene.

Ronny Bjørnestad, daglig leder av Nasjonalt forbund for folk i LAR (Prolar) i Søgne, sier at legesenteret begikk et åpenbart regelbrudd.

— Vi tok tak i problemstillingen i slutten av fjoråret. LAR-tjenesten skal være gratis for brukerne, og legesenteret har årlig mottatt 190.000 kroner av kommunen for å gjøre jobben. Så vidt jeg vet er denne saken enestående i Norge. Ingen andre har misforstått reglene, sier han.

Anmelder legesenteret

Da mor til en i Søgnes rusmiljø nylig fikk vite om praksisen, valgte hun å ta saken til politiet.

— Jeg har anmeldt legesenteret for bedrageri. Selv om de har betalt tilbake, så godtar jeg ikke at de har holdt på slik, sier hun til Fædrelandsvennen.

Etterforskningsleder ved Søgne og Songdalen lensmannskontor, Jan Ove Thorsen, bekrefter å ha mottatt en anmeldelse mot legesenteret.

— Jeg har ikke fått sett på den ennå. Men vi vil vurdere saken, og eventuelt konferere med jurist på om vi vil etterforske eller ikke, sier han.

Benekter feilfakturering

Frank Andersen sier at selv om legesenteret gikk med på å tilbakebetale fakturaer, så er ikke det en innrømmelse av feil.

— De 190.000 kronene var kun for administrasjonskostnader. Dette er en krevende pasientgruppe, og tilskuddet måtte ha vært mye større for å dekke alle utgifter, sier han.

BENEKTER FEIL: Selv om Søgne legesenter har gått med på å tilbakebetale LAR-pasientene for utgifter ved utdeling av metadon eller subutex, mener kommuneoverlege og daglig leder ved legesenteret, Frank Andersen, at det var en riktig vurdering å sende ut fakturaene. Foto: Torstein Øen

Andersen mener derfor det var riktig at 45 kroner ble fakturert for hver «enkeltkontakt» med pasientene.— Når noen pasienter må få behandlingen under overvåking på lensmannskontoret, så er det klart at dette krever store ressurser. Mange av fakturaene vi slettet gjaldt også konsultasjoner som ikke var utdeling av medisiner. Vi gjorde det slik ettersom dette er en pasientgruppe som har mye å slite med fra før, sier han.

Samtidig foregår det nå en diskusjon nasjonalt om det er helseforetaket eller den enkelte kommune som skal ta seg av regningen for metadon-utdelingen. Dette er foreløpig uavklart.

— Vi følte at vi havnet med svarteper, og at verken kommunen eller helseforetaket ville ta den reelle kostnaden, sier Andersen.

- Skal være gratis

Det var leder av Tjenesteutvalget i Søgne, Christian Eikeland (Frp), som tok opp saken innad i kommunen.

— Brukerne ikke skal betale noe som helst, og kostnaden er et forhold mellom kommunen og helseforetaket, sier han.