AGDER: – Disse har vi plukket opp de siste dagene. Det er rundt tjue stykker, forteller kaptein Tore Gabrielsen mens han viser fram teinene som nå ligger på dekk.

Høysesong om sommeren

Det er flere grunner til at de er plukket opp; dårlig eller ikke merket, plassert for grunt og med dårlige rømningsveier. Disse teinene ble funnet ved Lyngør, Søgne og Lindesnes.

– Flere av dem er satt ut av samme gjerningsmann, forteller Gabrielsen. Sommeren er nemlig høysesong for ulovlig fiske.

Minimumsdybde for setting av fangsredskaper er 25 meter. Alle disse teinene er satt på grunnere steder enn det; enkelte helt opp på fem meters dybde.

I tillegg er det dårlig med muligheter for hummeren til å komme seg ut. Hullene er gjerne for små eller så er de ikke der i det hele tatt.

Anmeldes til politiet

Gabrielsen strekker seg langt for å finne ut hvem som setter ut ulovlig, ettersom de fleste teinene ikke merkes.

Eiere som ikke følger reglene vil bli politianmeldt og bøtelagt. Ifølge fiskeridirektoratets nettsider risikerer du forelegg på mellom åtte og ti tusen kroner.

– Hvis du unnlater å merke, mangler rømningsvei og setter dem på fem meters dyp antar jeg at du vet det er ulovlig. Men du skal ikke føle seg for trygg likevel, sier Gabrielsen med et smil.

Han forteller at de finner mange dyre redskap og at en del av dem trolig brukes med hensikt om å selge hummer ulovlig.

– Bør ta vare på hummeren

Gabrielsen understreker at han syns det er flott av folk nyter sommeren og fisker selv, men han oppfordrer alle til å følge regelverket. Han sier det er et stort behov for å få bukt med ulovlig fiske og at han ser disse teinene overalt.

– Det bør være i alles interesse å ta vare på hummeren. Man forplikter seg dessuten til å sette seg inn i reglene for dette, sier han. Hummerbestanden er historisk lav og står i norsk rødliste for arter oppført som nær truet.

Ifølge Artsdatabasen tyder data for bestand og fangst på at hummerbestanden er i nedgang.

I tillegg til kystvakta ferdes Fiskeridirektoratets Munin langs kysten. De ser også tendenser til at folk ikke er klar over eller ikke respekter reglementet.

– Vi har patruljert mellom Kristiansand og Stavern, men det har ikke vært så mye å ta tak i. Vi har likevel delt ut en del advarsler til folk som har plassert teinene for grunt, forteller skipper Johan Rasmussen.

Regler for krabbefiske

  • Inntil 20 teiner per person.

  • Teinene merkes med navn og adresse.

  • Teinene skal settes 25 meter eller dypere mellom Lista og svenskegrensen.

  • Hver teine skal ha minst en sirkelformet fluktåpning med en diameter på minst 80 millimeter på hver side.

  • Åpningene skal være plassert langt nede og det skal være lett for hummeren å komme seg ut.

  • Minstemål på krabbe er 11 cm.

  • Forbudt med ruser mellom svenskegrensen og Møre og Romsdal.

Du kan sette deg inn i regelverket gjennom Fiskeridirektoratets nettsider