— Vi er tilfredse med at vi har fått støtte, sier Petter Benestad som bor over gata for bygget.

Han er mest kjent som kinosjef i Kristiansand, men er også en av naboene som engasjerte advokat for å klage på bygget.

Naboene mente de fikk utsikten ødelagt, og like før jul fikk de beskjed om at fylkesmannen har opphevet kommunens vedtak om rammetillatelse for bygget.

- Vil dere nå kreve riving eller ombygging?

— Det har vi ikke fått diskutert ennå. Dette kom lille julaften, så vi har ikke hatt tid til å finne ut hva vi vil gjøre.

Tilbygg

Det som har blitt en nabostrid i Østre strandgate, startet med at mangemillionær Tore Hansen-Tangen kjøpte det gamle Røde Kors-bygget for 12 millioner. I 2010 sto et nyrenovert bygg klart.

Men Hansen-Tangen ville utvide og har oppført et bygg med både kontorer og leiligheter like ved siden av det gamle bygget.

Naboene har klaget på nybygget gjennom sin advokat Gard Erik Garlie. De mente blant annet at bygget var i strid med murbyplanen og at det ødela Østre strandgate som skal være åpen og ha spredt bebyggelse. De mente også at det stengte igjen et åpent areal slik at de mistet havutsikten.

I sommer bad de fylkesmannen om å stoppe hele utbyggingen inntil klagen deres var ferdig behandlet. Det sa fylkesmannen nei til. Like før jul fikk de så beskjed om at kommunens vedtak var opphevet. Da var altså bygget ferdig.

Nybygg

Det som ble avgjørende for at fylkesmannen opphevet kommunens vedtak, var at de mente det dreide seg om et tilbygg til det gamle nabobygget. Ikke et nybygg slik utbyggeren mente.

Når det er et tilbygg, er det helt andre regler for hvordan bygget skal utformes og hvordan verneverdig bebyggelse skal tas vare på.

I tillegg mener fylkesmannen at kommunen skulle ha behandlet byggesaken som en dispensasjonssak siden bygget har flere kontorer i tillegg til leiligheter. Det har ikke kommunen gjort.

Ny søknad

Fylkesmannen i Vest-Agder vil ikke si noe om hva som ville blitt resultatet om Kristiansand kommune hadde fulgt reglene og behandlet det som en dispensasjonssak.

— Det Kristiansand kommune nå må gjøre er å gi tiltakshaver anledning til å søke om dispensasjon, sier assisterende fylkesmann Tom Egerhei.

- Naboene bad dere om å stoppe utbyggingen mens klagen ble behandlet. Hvorfor sa dere nei til det?

— Vi fant ikke noe spesielt grunnlag for å gi oppsettende virkning. Det skal svært gode grunner til for å gjøre det, sier Egerhei.

Han legger til at utbygger i slike saker tar risikoen ved å fortsette byggingen, og at han i verste fall risikerer å måtte rive bygget.

- Er det noen sjanse for at det skjer her?

— Det kan jeg ikke si noe om. Nå må kommunen først få anledning til å la tiltakshaver søke om en dispensasjon.

Usikkert

Klagernes advokat, Gard Erik Garlie, ville fredag ikke kommentere saken eller si hva som nå skjer med bygget.

— Det er kommunen nærmere til å svare på, sier han.

- Fylkesmannen har lagt seg på millimeterjuss

Byggeleder i Kristiansand kommune, Harald Andersen, sier til Fædrelandsvennen at fylkesmannens vedtak bare betyr at de må fatte et nytt vedtak.

— Siden fylkesmannen har lagt seg på millimeterjuss, må vi være pinlig nøyaktige i våre vedtak, sier Andersen og påpeker at fylkesmannen har problematisert om bygget er nybygg eller tilbygg.

— Videre har vi tolket murbyplanen slik fylkesmannen åpnet for i forrige vedtak, nemlig at mindre deler av bygg blir brukt til kontor der det er regulert til bolig, sier Andersen som ikke vil kommentere saken ytterligere nå.

Daglig leder i Viking Holding Eiendom, Tor Hodne, var fredag på ferie og ønsket ikke å kommentere fylkesmannens beslutning. Det ønsket heller ikke advokat Jens Richard Andersen som Hansen-Tangen har brukt i saken.

Tore Hansen-Tangen selv har ikke vært tilgjengelig.