— Det er kolonnekjøring mellom Hovden og Haukeli samt generelt dårlige kjøreforhold i fjellet. Selv om det ikke har vært noen store forsinkelser for bilistene i natt, bør man regne med å bruke lang tid i fjellet i dag. Ta med mat og drikke i tillegg til at du er påpasselig med å ha nok drivstoff på tanken, sier Svein Roger Dalen, trafikkoperatør ved vegtrafikksentralen.

Generelt glatt

Han sier det er generelt er glatt i indre deler av Agder på grunn av temperaturer rundt null og regn i løpet av natten. I høyere strøk har det kommet slaps og snø på veien, Trafikkoperatøren ber bilistene ta seg god tid, og ikke stresse langs veiene i julestria.— Man må som alltid kjøre etter forholdene, og med disse forholdene er det spesielt viktig å være påpasselig langs de mindre trafikkerte veiene, hvor islaget ikke har blitt kjørt opp fra før, sier Dalen.

Trafikkoperatøren opplyser også om at det også er kolonnekjøring over Hardangervidda. Fylkesvei 50 ved Hol-Aurland er stengt på grunn av uvær, og den blir stengt fram til 2. januar på grunn av utbedring av tunell.

Sjekk forholdene på våre nettkameraer.

Varsler snøstorm

Meteorologisk institutt sier de ønsker at bilistene starter kjøreturen tidlig; Kveldstid lille julaften blir det snøstorm i fjellet.

— De nærmeste timene ser kjøreforholdene greie ut. Det er ikke så tett nedbør ennå og kjøreforholdene er greie nå. Vi anbefaler folk å reise så tidlig som mulig, og skal du over fjellet, bør du være fremme i løpet av tidlig kveld, sier statsmeterolog, Mariann Foss.

Web-kamera ved bommen på riksvei 9, Haukeli

Web-kamera E-134, Haukelifjell

Hun sier det blir svært mye vær det neste døgnet.

— Tidlig lille julaften er det noen snøbyger i fjellet, sørlig frisk bris og liten kuling utsatte steder. I kveld øker det til sterk kuling og liten storm i fjellet. Det blir også del nedbør: Når vinden øker, øker nedbøren i samme takt, sier statsmeteorolog, Mariann Foss, som legger til at tidlig på julaften vil nedbøren gå over til regn og sludd under 1200 meter.

Kollektivt presist

— Alt er presist og fint akkurat nå. Bergensbanen, Sørlandsbanen, Kongsberg og Vestfoldbanen går etter rutetidene, og vi anser foreløpig værsituasjonen som udramatisk for togtrafikken. Vi hadde enkelte strømproblemer i går, men nå er alt er i orden, sier kommunikasjonsrådgiver i NSB, Håkon Myhre, som legger til at det skal mye til for at rutene blir kansellerte på grunn av uvær.

Nor-Way bussekspress forklarer de har normal beredskap i juletrafikken, og at de med unntak av turen over Hovden, ikke har mange ruter som blir berør av uvær.

— Vi er litt bekymret for strekningen over Haukeli i kveld, men de pleier å være flinke til å brøyte og å kjøre kolonnekjøring, som de også tilpasser etter busstidene. Ellers skal alt gå som planlagt. På grunn av helga og en inneklemt mandag, er det også mindre trykk på én enkelt dag, sier administrerende direktør, Bjørn Østbye, som ber passasjerene sjekke nettsiden for om bussen er i rute før avreise.