I Lillesand er det nå rekordmange boliger til salgs. Enkelte har ligget ute i opp mot to år. Eiendomsmegler Eivind Sæbø Severinsen frykter likevel ikke at et boligkrakk er på vei. Foto: Erlend Olsbu

LILLESAND: — Det er trasig, det er klart. Vi har et inderlig håp om at vi kan få solgt snart, sier Oddveig Aamland (81) til Fædrelandsvennen.

Hun og ektemannen Reidar (87) har ennå ikke fått solgt sin 83 kvadrat store leilighet på Søndre Vardåsen.

— Den ble lagt ut for salg i juni. Vi har hatt to visninger, men ingen kom. Det var noen som kom en stund etter den første visningen, men vi hørte ikke noe mer, sier Aamland.

Etter sju år på Vardåsen ønsket ekteparet å komme nærmere sentrum. De har allerede kjøpt seg en ny leilighet som er klar for innflytting.

— Megleren anbefalte oss å bo her til leiligheten ble solgt. Det var visst lettere å få solgt en leilighet hvor det bodde folk. Men jeg tror vi flytter til sommeren, uansett, sier Reidar Aamland.

118 boliger til salgs

Ekteparet er ikke de eneste som sliter. For øyeblikket er det 118 boliger til salgs i Lillesand. Flere av boligene har ligget ute i opp mot to år.

— Det er ingen tvil om at det er kjøpers marked. En slik situasjon som vi har nå har jeg ikke sett på mange, mange år. Nå tar det i snitt 110-115 dager å få solgt en bolig i Lillesand, sier eiendomsmegler Jan Olav Birkenes i DnB Eiendom.

At markedet er tregt bekreftes av andre meglere. De frykter likevel ikke et boligkrakk.

— Det er det ingen som vet, men jeg er alltid optimist. Jeg tror markedet tar seg opp igjen i januar, slik det pleier å gjøre. Under finanskrisen ble det ikke solgt boliger i det hele tatt, men det gjør vi jo nå, sier Tor Jan Endresen i Exbo.

Ifølge annonseoversikten til finn.no har Lillesand nå et større utbud enn både Søgne, Mandal og Grimstad. I Vennesla er det 138 boliger til salgs.

Meglerne Fædrelandsvennen har snakket mener likevel at situasjonen i Lillesand ikke er verre enn andre steder.

— Det er kommet utrolig mye for salg på en gang. Men mye er prosjekterte boliger, så jeg tror ikke det er så steingalt, sier Endresen.

- Ikke dramatisk

Eivind Sæbø Severinsen i ABCenter peker på høy byggeaktivitet som en av hovedårsakene til at markedet har stoppet opp.

— Mange av de som nå skal selge eneboligen sin har kjøpt seg inn i de nye leilighetsbyggene. Dessuten er nok prisnivået for høyt, sier Severinsen.

— Er du bekymret?

— Nei. Det er normalt at markedet går i bølger. At det nå flater ut ser jeg ikke på som dramatisk. Jeg har ikke tro på noe boligkrakk, sier Severinsen.

Det tror heller ikke Claus Eftevaag i Eiendomsmegler1. — Det er lite arbeidsledighet og renta er lav. Ut på nyåret vil vi få luket ut ting som har ligget lenge. Bare prisen er riktig får du solgt, sier Eftevaag.

Ordfører Arne Thomassen (H) er glad for den harde konkurransen.

— At det er mye å velge i er sunt for byen. Dette er en markedstilpasning som ikke vi politikere kan styre, sier Thomassen.