KRISTIANSAND: — Nå har jeg fått en sms fra Kari Klingsheim i Frelsesarmeen. Hun sier det er 20 tiggere i byen nå.

Det opplyste Venstres Dag Vige like før formannskapet sa ja til at tiggerne skal få nødovernatting i kjelleren på Kongensgate skole i vinter.

Fram til da hadde politikerne diskutert saken uten hensyn til antallet som har behov for husly. Kostnaden for å klargjøre kjelleren på Kongensgate skole er anslått til 250.000 kroner pluss moms, og opplysningen om at det nå bare er 20 tiggere i byen, fikk ordføreren til å ta fram kalkulatoren:

- Koster det samme

— Det sies at en tigger tar inn rundt 200 kroner om dagen. Ganger vi det med fire måneder og 20 personer vil vi - litt avhengig av om vi regner inn helligdager - komme opp i mellom 460 og 480.000 kroner. Tilbudet vi etablerer koster det samme som de får inn på tigging, og det kunne være mer humant og hyggelig å skrive ut en sjekk så de kunne være hjemme hos seg selv. Økonomisk kommer det ut på ett, sa Grundekjøn.

— Det er for så vidt et argument som også brukes mot andre subsidiegrupper, så vi får ta det som en akademisk øvelse, la han til.

Men han levnet ingen tvil om at han er sterk motstander av å gi de rumenske tiggerne et overnattingstilbud i vinter. Mandag flagget Grundekjøn sine synspunkter i Fædrelandsvennen der han meldte om henvendelser fra en rekke eldre som ikke tør bevege seg i sentrum på grunn av aggressive tiggere.

— Jeg har aldri fått så mange henvendelse som etter den avisartikkelen. Folk er veldig glad for at jeg har tatt det opp, men det er ingen ting å være glad for, for vi ser jo at vi nå skal fortsette med det samme, sa han.

Menneskerettigheter

— Man skal være forsiktig med å generalisere. Faktum er at halvparten av tiggerne er kvinner som sitter i Markens og strikker. Det har de lært av eldre kvinner i Kristiansand, påpekte Mette Gundersen (Ap.)

— Dette handler ikke om tigging, men å oppfylle grunnleggende menneskerettigheter og gi fattige et sted å sove, sa Dag Vige (V).

— Det dreier seg om nødovernatting, ikke tigging. Som kommunalpolitikere kan vi ikke være bekjent av at folk skal ligge ute og fryse ihjel, supplerte Grete Kvelland Skaara (KrF).

— Selvfølgelig handler det om tigging. Hadde vi ikke hatt tiggere, hadde vi ikke hatt denne saken, sa Hans Otto Lund (H), og stilte følgende spørsmål:

— Skal vi tillate at Norge blir verdens sosialkontor?

- Kjempevanskelig sak

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) svarte ikke på det, men innrømmet at saken er komplisert:

— Jeg skal være så ærlig å si at dette er en kjempevanskelig sak. Det løser ikke noe langsiktig problem, men har mer karakter av brannslokking.

Den brannslokkingen stemte han for sammen med sine to partifeller og fem fra Ap og Venstre. De fem representantene fra H, Frp og Pp stemte mot.

Formannskapet vedtok også å be staten dekke kostnadene til istandsetting av bygget.

Får egne toaletter

— Har de ikke toaletter på Kongensgate skole?

Spørsmålet falt under formannskapets behandling, der politikerne stemte for å leie egne utendørs "festivaltoaletter" til tiggerne.

— Bygget brukes til "Alternativt skoletilbud" om kvelden, og det er barn som bruker toalettene, opplyste rådgiver Einar Hanssen i Kristiansand Eiendom.

— Det er ønskelig å skille av skolens virksomhet. Vi tar ikke risken på at svært unge elever skal oppleve noe de oppfatter som skremmende, sa han.

- Stabilt antall tiggere

— Tallet på tiggere i Kristiansand holder seg nokså stabilt, opplyser diakonarbeider Kari Klingsheim i Frelsesarmeen til Fædrelandsvennen.

Totalt har de hatt kontakt med 48, men for tiden er det 20 rumenske tiggere i byen.

— Mange har reist hjem før jul, sier Klingsheim, og antar at en del vil returnere for nye tremåneders opphold.

Siden tigging ble tillatt i 2006, er det en kjerne på fem familier som opererer i Kristiansand.

— Jeg vil understreke at vi i tillegg til å gi nødhjelp, også driver holdningsskapende arbeid for å få dem til å se hvilke muligheter de kan ha i sitt eget hjemland, sier Klingsheim.

Frelsesarmeen er en av organisasjonene som skal drifte det nye overnattingstilbudet, og Klingsheim er glad for vedtaket:

— På det kaldeste er det fryktelig å se hvordan de lider, sier hun, men er usikker på hvor mange som kommer til å bruke det:

— Noen vil nok vurdere om de skal betale 20 kroner eller sove i bilen.