FARSUND/LYNGDAL: - Området er veldig godt dekket. Det er gjennomsøkt av både båter og helikopter, sier Ola Vaage ved Hovedredningssentralen til Fædrelandsvennen lørdag morgen.

Ved 01.30-tiden i natt ble søket etter en mann som var om bord i en reketråler som gikk på skjær, avsluttet. Både Sea King-helikopteret og redningsskøyta hadde da finkjemmet området i halvannen time. Også en fiskebåt deltok i søket.

— Jeg regner med at det nå blir et søk etter den antatt omkomne mannen, sier Vaage.

- Båten ligger såpass dypt at det ikke er noe håp om å finne mannen i live, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Hans Petter Osaland, til NTB lørdag morgen.

- Sto om sekunder

De to andre personene som var om bord, ble reddet av mannskapet i redningsskøyta Ægir.

— Båten tok inn vann. Da vi kom, sto de to personene på styrhuset. Skipperen var med båten ned, har vi fått fortalt, sier Våge.

— Det sto om sekunder for å redde opp de to. De sto på baugen av båten rett før den gikk ned, så vi fikk hevet over noen trosser og dratt de om bord, sa Jan Adolfsen på redningsskøyta "Ægir" til Fædrelandsvennen fredag kveld.

Var med på søk

Reketråleren var en av båtene som tidligere fredag kveld deltok i søket etter to tyske fiskere. Båten tyskerne satt i, gikk på skjær ved Søndre Katland, rett sør for Farsund.

– Det er en av båtene som var med i redningsaksjonen som har gått på et skjær og tar inn vann, opplyste Jan Adolfsen rundt klokken 23.30. Skipper Thor Hugo Johansen på redningsskøyta ”Ægir” opplyste sent fredag kveld at det var stup mørkt i området og at tråleren ligger på rundt 80 meters dyp, noe som gjør det vanskelig for dykkere å komme til.

– Dykkerne kom til Farsund, men måtte snu. Det må spesialdykkere til ved en slik dybde, sier han.

Tyskere savnet

Den første redningsaksjonen fredag kveld startet utenfor Korshavn i Lyngdal etter at to tyske fiskere på 73 og 61 år ble meldt savnet.

– En båt med to tyske statsborgere gikk ut i 15-tiden, og ble meldt savnet i 21-tiden. Det blåser friskt på sjøen, og en redningsaksjon ble derfor satt i gang, sa operasjonsleder i Agder politidistrikt, Jon Kvitne, til Fædrelandsvennen klokken 22.30. NETTKAMERA: Korshavn

Politiet fikk meldingen fra Hovedredningssentralen. Tyskerne dro ut i en åpen 16 fots båt, og Hovedredningssentralen styrte søket med redningsskøyta og flere lokale fritidsbåter. Et Sea King-helikopter var også satt inn i letingen, samt et sjøredningshelikopter fra Mandal.

– Klokken 22.22 fikk vi melding fra Hovedredningssentralen om at båten mest sannsynlig er lokalisert innaskjærs. Redningsskøyta er fremme hvert øyeblikk, og imens holder helikopteret kontroll på båten, sa Jon Kvitne fredag kveld.

- I fin form

Klokken 23 kunne Jon Adolfsen på redningsskøyta Ægir informere om at tyskerne var om bord og i fin form.

— Vi kommuniserer foreløpig dårlig med dem, og kjører dem nå inn til Korshavn, sier Jon Adolfsen.

Men før redningsskøyta kom så langt, måtte den snu og delta i kveldens andre redningsaksjon. Tyskerne som ble reddet var om bord i "Ægir" under søket.

Tyskernes båt ble funnet like sørøst for Søre Katland.

— Leteforholdene var for så vidt gode, med en liten bris fra nordvest, opplyser Bjørn Magnusen ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

Utleier slo alarm

Han kan opplyse at tyskerne hadde leid den åpne 16-foteren, og at det var utleier som slo alarm.

— Utleier kontaktet en lokal fiskebåt som satte i gang ett søk, og påkalte deretter andres oppmerksomhet. Hovedredningssentralen tok over letingen da vi ble gjort oppmerksomme på dette, sier Magnusen.

Det er foreløpig ukjent hva som skjedde med båten.

— Jeg antar at de gikk tom for bensin eller at det var manglende motorkraft. Redningshelikopteret fant dem roende, sier Bjørn Magnusen.