KRISTIANSAND: — Alle husstander skal ha fått tilbake vannet nå, sier vann- og avløpssjef i Kristiansand kommune, Steinar Børresen, til fvn.no like før klokken 13 tirsdag ettermiddag.

8000 husstander stod idag uten vann etter at hovedvannledningen mellom Rossevann og Vågsbygd røk. Skaden skjedde like før klokken 08 tirsdag morgen.

Nå melder kommunen om at de aller fleste husstander skal ha fått vannet tilbake.

— Når fikk samtlige husstander vannet tilbake?

iphone.png

— Det vet jeg ikke, men skaden ble fikset 25 minutter etter at den oppstod, så de aller fleste hadde det tilbake i ni-tiden, sier Børresen.

Frykter forurensing

Selv om vannet er tilbake i de fleste kranene anbefaler kommunen fortsatt samtlige husstander som ble rammet, om å koke vannet som nå er tilbake i springen.

— Vi har gått ut med en anbefaling om å koke vannet fordi anlegget har vært trykkløst flere steder. Da er det fare for forurensing og derfor bør man koke vannet, sier Børresen.

Anbefalingen gjelder innbyggere fra Blørstad og Nedre Slettheia og videre vestover til og med Flekkerøy.

— Inntil videre anbefaler vi folk å koke vannet til vi kan friskmelde det, sier Børresen.

Ifølge fagleder for vann Gunnar Vestøl kan det skje først i morgen tidlig.

— Vi har tatt en del vannprøver som nå er levert inn til analyse. Så fort vi får tilbakemelding på disse prøvene, vet vi om vannet er forurenset eller ikke, sier han til fvn.no.

Resultatet vil foreligge i morgen tidlig.

Må koke vannet

Fram til da må innbyggerne som er rammet belage seg på å koke vannet. Ifølge Vestøl må vannet kokes godt for å sikre at det er fritt for eventuelle bakterier og parasitter.

— Inntil videre bør alt vann til drikke, matlaging og tannpusskokes. Vannet må varmes til det fosskoker, og helst koke ca. fem minutter. Vannet kan brukes som normalt til vaskemaskin og oppvaskmaskin. Har du en oppvaskmaskin med stillbar vasketemperatur, er det en fordel å sette den så høyt som mulig. Det er mulig å bruke vannet som vanlig til å vaske seg og dusje, men unngå så langt som mulig å få vann i munnen, sier kommuneoverlege Vegard Vige.

Dersom det er brunt vann i springen anbefales det at man skrur på kaldtvannskrana og lar vannet renne til brunfargen er borte, før man koker vannet.

Bakterier

Kommunen ber innbyggerne følge disse rådene for å unnga å innta vann som kan være forurenset i forbindelse med bruddet tirsdag morgen.

— Når trykket forsvinner blir det undertrykk i ledningen, og dersom det er en lekkasje i tillegg, kan man få innsug av forurenset vann. Det er det vi er redd for, sier Vestøl.

- Hva slags bakterier kan det være snakk om?

— Det kan være forskjellig, men det kan være sykdomsfremkallende bakterier som gir magesjau, sier Vestøl og legger til:

— Normalt sett vil dette være forbigående, men man vet aldri helt hva som kan komme av forurensing, bakterier og parasitter, derfor bruker vi føre var prinsippet, slik at vi er på den sikre siden, sier Vestøl.

Dropper vanntank

Tidligere i dag vurderte kommunen å sette ut en tank med friskt vann til de som trengte det. Børresen sier til fvn.no at det ikke lengre blir aktuelt da de aller fleste nå skal ha fått vannet tilbake.

Vestøl håper på sin side å kunne friskmelde vannet i morgen tidlig etter at prøvene fra laboratoriegruppen Eurofins foreligger.

Innbyggerne vil bli varslet på sms.