BIRKENES: Administrasjonen i Birkenes kommune foreslo foran dagens formannskapsmøte (se faktasak til høyre) å ikke gi toåringene kommunal støtte fra 1. august i år. Den offentlige kontantstøtten for barn fra ett til halvannet år økes fra 3.303 til 5.000 kroner.

Arbeiderpartiet ønsker ikke å bruke kommunale penger på kontantstøtte.

— Vi er imot kontantstøtte i utgangspunktet. Dette går på ideologi for oss, sier Ap-politiker Anders Kristiansen, til fvn.no.

Svekker små barnehager

Kristiansen frykter for de små barnehagene på Herefoss og i Vegusdal kan bli skadelidende dersom lokal kontantstøtte innføres.

— Det er de små barnehagene som det vil få størst konsekvenser for. Det vil svekke barnehagene som allerede nå er små. På Birkeland er det sikkert mulig å absorbere det bedre, sier Kristiansen.

Krf, Frp og Høyre fikk gjennom sitt forslag med seks mot tre stemmer.

— Det som ble vedtatt er at det ikke innføres kontantstøtte nå, men at det undersøkes videre i forbindelse med opptak til neste år. Det blir sendt ut brev til dem som kan få barnehageplass for å se hvor stor interesse det er for kontantstøtte, sier ordfører Arild Windsland (H) i Birkenes kommune, til fvn.no.

KrF-ønske vraket

KrF foreslo å innføre lokal kontantstøtte, men vedtaket som ble gjort var et kompromiss.

Evje og Hornnes, Mandal, Hægebostad og Kristiansand er blant kommunene som allerede har gått inn for lokal kontantstøtte til toåringer når kommunen stopper utbetalingene.

Regjeringen, som er motstander av lokalstøtte, signaliserte tidligere i januar at det vurderes å skattelegge lokal kontantstøtte.