På to måneder begikk tre georgiske asylsøkere grove tyverier i butikker i minst 14 byer, ifølge Aftenposten.

Tirsdag denne uken var Norgesturneen over for tre georgiske asylsøkere, for denne gang.

Da gruppen kom til Elkjøp i Molde ble de tre – to menn og en kvinne – pågrepet. De er mistenkt for over 14 grove tyverier, knapt fire måneder etter at de kom til Norge for å søke asyl.

Expert-, Lefdal-, og Elkjøp-forretninger over hele landet har fått besøk av gruppen, som spesialiserte seg på laptop'er, nettbrett, mobiler og kosmetikk.

I løpet noen hektiske måneder mens deres asylsøknader var til behandling i Utlendingsdirektoratet, gjennomførte de tre en svært lukrativ rundreise i Sør-Norge.

Startet i Hamar

Gruppen har lenge vært i søkelyset til både politiet, butikkene og sikkerhetsselskapet SKAN-KONTROLL, som bistår en rekke private selskaper med blant annet kameraovervåking, GPS-sporing og analyse.

Dette har vært en av de mest aktive gruppene av vinningskriminelle som har herjet i Norge i sommer.

Ved hjelp av overvåkingskameraer har det vært mulig å følge reisen.

— Tre er pågrepet i Molde. Saken er nå overført til Sør-Trøndelag politidistrikt, sier kommunikasjonsrådgiver Hege Marie Vikaune i politiet i Sør-Trøndelag.

Gruppen var opprinnelig på fire, men en mann ble arrestert i Oslo i juli.

I tillegg til georgiske vinningskriminelle, har særlig grupper fra Hviterussland vært aktive i sommer.

— Vi har tatt ansvar for å koordinere etterforskningen i denne saken fordi det er et nasjonalt anliggende som må prioriteres, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt.

Utover det er politiet tilbakeholdne med opplysninger.

Utnytter svakheter i politiet

Reiseruten viser hvordan de kriminelle asylsøkerne utnyttet svakhetene i det norske politiet.

Hvert av tyveriene dreide seg om relativt små verdier. Ved å forflytte seg fra distrikt til distrikt, økte mulighetene for å gå under politiets radar.

- Kjent problemstilling

En av butikkjedene som fikk flest besøk av gruppen – Elkjøp – er meget fornøyd med at de omsider er pågrepet.

- I likhet med andre norske aktører blir vi i Elkjøp også berørt av denne gruppen av såkalt mobile vinningskriminelle. Vi kjenner i så måte til den generelle problemstillingen rundt dette, og har da også satt i verk de tiltak vi kan for å gjøre tyvenes jobb så vanskelig som mulig, sier sikkerhetssjef i Elkjøp Nordic, Lars Vethe.

Takket være analyse, interne varslingsrutiner og rapporter om tyveriene, var det mulig å advare butikkbetjeningen på forhånd da de tre georgierne kom til butikken i Molde. Tyvene ble gjenkjent i Elkjøp-butikkene i Oppdal og Sunndal, som kunne varsle Molde-butikkene om at gruppen var på vei.

Et av spørsmålene nå, er hvor mye av tjuvgodset politiet klarer å finne igjen. En vanlig metode til de utenlandske vinningskriminelle er å sende tjuvgodset til hjemlandet i posten. Dermed er det umulig å få tilbake varene som er stjålet.

9305 registrert

I fjor økte antallet asylsøkere som kom til Norge for første gang på tre år, ifølge Politiets Utlendingsenhet (PU), da 9305 ble registrert. Politiet i Norge fører ikke statistikk over hvor mange av dem de pågriper som har status som asylsøkere.

I det politikilder selv beskriver som et konservativt anslag, regner de med at rundt én prosent av personene som årlig søker asyl i Norge er organisert i kriminelle nettverk.