OSLO: Et par dager før helgens landsmøte var Sørlandets mest profilerte Høyre-politiker på ultralyd med kona, og den levnet ingen tvil: Det venter maskulin familieforøkelse i oktober.

— Jeg gleder meg. Det er en utfordring å få dagene til å strekke til allerede, og den blir nok ikke mindre når vi går fra én til to. Men det hjelper veldig med en forståelsesfull kone, sier Peter S. Gitmark til Fædrelandsvennen.

Han har siden 2003 vært gift med Catharina, psykolog fra Trondheim. Sammen har de datteren Julia (2), og de bor i et rekkehus på Holtet, nær Nordstrand.

Brå beskjed

Det kom brått på mange da Gitmark i februar ga partifellene beskjed om at han takker nei til en ny stortingsperiode ved valget i 2013. 35-åringen har da rukket 12 år på Løvebakken, etter at han som tidenes yngste sørlending (24) tok sete på Stortinget i 2001. Nå kan siviløkonomen tenke seg en fremskutt posisjon i næringslivet – gjerne i utlandet. Familien åpner også for å bli i Oslo, mens Kristiansands offshorebedrifter også frister.

Med mindre det blir regjeringsskifte og en ledig ministerpost for kristiansanderen, omtrent når barn nummer to runder ett år. Det vil han ikke kunne takke nei til.

Peter S. Gitmark. Foto: Vegard Damsgaard

— Før sommeren neste år vil jeg signere for et firma, men det er veldig viktig for meg at vi får gjennomført mest mulig av vår politikk. Så å gå inn i et sånt team vil være veldig spennende, bedyrer 35-åringen, som allerede har mottatt flere jobbtilbud.

- Aktuell som statsråd

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til har Gitmark hatt en samtale med partileder Erna Solberg. Hun skal ha bekreftet at han er blant kandidatene for en regjering, så fremt partiet blir tildelt statsråden innen hans fremste kompetansefelt – utvikling eller miljø.

Men så lenge Høyre ønsker en firepartiregjering (H, Frp, KrF, V), er ikke det en selvfølge.

— Dette er en kabal, men det er ingen tvil om at Peter er aktuell som statsråd, hvis vårt parti blir tildelt disse områdene, mener Svein Harberg, stortingsrepresentant for Aust-Agder.

- Hvilke egenskaper gjør ham aktuell?

— Han er særdeles kjapp i hodet, han har virkelig tilegnet seg mye kunnskap om disse saksområdene, og han er flink til å bygge relasjoner, svarer Harberg til Fædrelandsvennen.

Statsrådliste

Imidlertid kan det være et stykke fram til en statsrådspost for Gitmark. Aftenposten rangerte lørdag, etter å ha snakket med kilder i partiet, en liste med de 12 mest aktuelle statsrådene for Høyre.

Her er ikke kristiansanderen nevnt. Det er imidlertid en annen "sørlending", den opprinnelige arendalitten Monica Mæland (44). Advokaten har vært byrådsleder i Bergen siden 2003, og regnes som et sikkert kort i en Høyre-dominert regjering, mest sannsynlig som kommunalminister.