Årsaken er ganske triviell.

Den lokale Genesaretsjøen, omtrent 100 meter vest for riksvei 9 på Skarpengland, er nemlig fylt igjen.

FANT PÅ NAVNET: Gerd Vigdis Slettedal kan endelig gå trygt på vannet hun ga navn til. Foto: Lars Hollerud

Dermed risikerer du bare gjørme på skoene, dersom du begir deg ut på det som i omtrent 50 år har vært lokalkjent som Genesaretsjøen.Men venter du noen måneder, får du sikkert asfalt eller sement å tråkke på. Da skal området stå ferdig som næringspark.

Inspirert

Denne saken henger uløselig sammen med Gerd Vigdis Slettedal, som i likhet med sine jevnaldrende gikk på søndagsskole som småjente.

— Der brukte de flanellograf og viste hvordan Jesus kom gående på Genesaretsjøen. Det gjorde inntrykk, og jeg kom til å tenke på det lille ferskvannet som jeg lærte å skøyte på. Vannet var jo så grunt at det ble regnet som trygt, sier Slettedal.

Slik ble vannet døpt.

Tilfeldighetene vil ha det til at hun nylig har besøkt den mer kjente Genesaretsjøen, også kjent som Tiberiassjøen etter byen ved dens bredd.

Der fikk hun vite at Tage Erlander, svensk statsminister fra 1946 til 1969, en gang tenkte i noe nær samme bane som henne selv. I alle fall kalte han Genesaretsjøen for søndagsskolesjøen.

Bomber

Så, etter hvert som Gerd Vigdis Slettedal erindrer, kommer hun på enda en likhet mellom vannene i Israel og Øvrebø. I Midtøsten har det som kjent gått hett for seg til tider. Det har det jammen i Øvrebø også.

— I min barndom hadde jo ingen råd til fyrverkeri nyttårsaften. I stedet laget vi bomber selv, med ugressmiddel og sukker som ingredienser. Disse kastet vi ut på Genesaretsjøen. Alle, så nær som én, eksploderte. Den ene ble funnet igjen sommeren etter, da det grunne vannet tørket inn.