IKKE FULL: Til tross for at søppeldunken langfra er full, flyter det likevel med søppel rundt den. Bente Lian og Arnvid Sejnes sier pizzakartonger og emballasje fra McDonald`s er en gjenganger når de plukker søppel. Foto: Kjetil Reite
BEDRE BEREDSKAP: Kristiansand bystyre kommer trolig til å bevilge 360.000 kroner ekstra for å få bedre søppelrydding i sommer. Bente Lian i parkvesenet mener det trengs. Foto: Kjetil Reite

KRISTIANSAND: — Det var en helg da vi ikke var ute og ryddet. Da fløt det av søppel i byen og samme helg kom det et cruiseskip til byen. Det er ikke noe gøy. Det er ikke slik det skal se ut i en turistby, sier Arnvid Sejnes, soneleder for Kristiansand sentrum i parkvesenet.

Søndag morgen var han og kollega Bente Lian igjen ute i sentrum for å holde det rent. Selv om folk fra parkvesenet også var ute lørdag, og selv om det hadde vært øsende regn lørdag kveld, samlet de likevel sammen et lasteplan fullt av søppel.

— Det skal ikke se slik ut på en søndag. Er det mye søppel i Kvadraturen får vi klager med det samme, sier Sejnes.

Ekstra penger

For å kunne klare å holde sentrum rent i helgene, har parkvesenet nå vært nødt til å gå til politikerne for å be om mer penger.

Nå ser det ut til at bystyret vil bevilge 360.000 kroner ekstra for å klare å holde Kvadraturen ren gjennom helgene i sommer. Da kan parkvesenet styrke bemanningen og rydde søppel både på lørdag og søndag.

— Det er økt aktivitet og mer handling i byen. Det er kjempebra, men det fører til mer søppel. Vi har fått flere klager på det vi kaller "flyvesøppel", sier Kurt Tange Jensen, driftssjef i parkvesenet.

Hvis de får de økte bevilgningene, kan de sende ut folk i helgene fram til slutten av august.

Gjenganger

Ifølge Arnvid Sejnes og Bente Lian, er bystranda vanligvis det verste stedet.

— Og ligger det en knust flaske der, tar det ganske langt tid å få plukket opp alle glasskårene, sier Arnvid Sejnes og plukker opp en pose med avfall fra McDonalds.

— Emballasje fra det firmaet er en gjenganger, sier han.

— Det og pizzakartonger. Ofte er det så store emballasjer at de tetter igjen søppeldunkene også, sier Bente Lian.

Dårlig rykte

Hos parkvesenet ringer telefonen med det samme hvis folk mener det er for mye søppel i sentrum.

— Det er rett og slett noe folk er veldig opptatt av, sier Arnvid Sejnes.

Han og Bente Lian mener det er viktig for Kristiansand å ha det rent, hvis byen vil ha et godt rykte som turistby.

— Du hører jo når folk har vært ute og reist at de forteller om hvor rent det var i den byen det har vært. Og hvis det har vært mye søppel, sier de at du ikke må dra til den søppelbyen der, sier Arnvid Sejnes.

De to klarte runden på to timer søndag morgen. Andre ganger kan det ta opptil fem timer å rydde byens parker og strender.