SONGDALEN: Saken var på vei til behandling på departementshold, men Vest-Agder fylkeskommune har nå trukket innsigelsen mot utbyggingen på Nodelandsheia øst, som totalt omfatter 500 boenheter.

— Jeg er veldig «happy» for det, for dette er en sentral utbygging for oss. Det er også viktig er at vi ikke reduserer antallet boenheter, for vi må legge til grunn kostbar infrastruktur for å bygge, sier ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland (Sp), til Fædrelandsvennen.

Turløype til besvær

Innsigelsen gikk hovedsakelig på at den populære turløypa rundt Grundetjønn kommer for nær den ytterste bebyggelsen på ett punkt – med en avstand på 48 meter. Man mente at utbyggingen vil forringe kvaliteten til området, og fylkeskommunen ønsket enten tilbaketrekking av bebyggelsen eller redusert høyde.

Men i et meklingsmøte mellom partene i slutten av mai, ledet av fylkesmann Ann-Kristin Olsen, nektet kommunen å føye seg. Ordfører Johnny Greibesland ledet kommunedelegasjonen, mens fylkesvaraordfører Thore Westermoen stilte med sine folk. Begge måtte imidlertid dra hjem tomhendte, og saken var på vei til Miljøverndepartementet for endelig behandling.

SKAPTE TRØBBEL: Turstien rundt Grundetjønn er populær i Songdalen, men ved utbyggingen av Nodelandsheia øst vil den ikke lenger være helt skjermet for sivilisasjonen. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

Men så ringte telefonen på kommunehuset på Nodeland. Fylkeskommunen gjorde det klart at de trekker innsigelsen, med krav om at problemstillingen tas opp igjen ved detaljreguleringen av feltet, når den tid kommer.

— Grunnen til at administrasjonen nå foreslår å trekke innsigelsen, er at det blir for galt å sende en så liten sak inn til behandling av Miljøverndepartementet, sier fylkespolitiker Helge Sandåker (Ap).

- Langt nok unna

Helge Stapnes (Ap), leder planutvalget i Songdalen, er nå glad for at områdeplanen kan komme opp til politisk behandling i kommunestyret etter sommeren, dersom forhandlingene med noen grunneiere i området går i orden.

— Jeg synes det var en fornuftig handling fra deres side å trekke innsigelsen.

Må bygge ny vei

Knut Svendsen, teknisk sjef i Songdalen, sier at delen av områdeplanen innsigelsen gjaldt, byggetrinn tre, ennå er et godt stykke unna detaljreguleringen. Områdeplanen skal nå først vedtas, men byggetrinn ett er så godt som klart til byggestart etter at veien opp til heia er utbedret.

Kommunen har nemlig et selvpålagt rekkefølgekrav om at veien opp til Nodelandsheia skal forbedres før utbyggingen går i gang.