PANT: Ellen Danielsen og Odd Jarle Korsvik tar ansvar for innsamling av panteflasker og bokser, som gir kjærkomne inntekter til sommertjenesten Lillesand Røde Kors driver. Foto: Helge Corneliussen
SOSIALT: Det sosiale er viktig for medlemmene i Lillesand Røde Kors. Hver eneste dag hele sommeren er det fullt rundt bordet utenfor Røde Kors huset på brygga. Fra venstre Ann Malena Eskedal, Silje Vennerød, Kenneth Vennerød og Tom Ivar Jørgensen. Bakerst Odd Jarle Korsvik og Ellen Danielsen. Foto: Helge Corneliussen
PATRULJE: Marita Heldal Glastad, Kenneth Vennerød og Tom Ivar Jørgensen på patrulje i Blindleia. I bakgrunnen Justøybroa. Foto: Helge Corneliussen
GØY: Marita Heldal Glastad og Tom Ivar Jørgensen synes det er gøy med en tur i Blindleia av og til. Røde Kors båten er ingen sinke på sjøen. Foto: Helge Corneliussen

LILLESAND: Det mener Lillesand Røde Kors. Operativ leder Kenneth Vennerød skryter av båtfolket.

— Bortsett fra noen få unge berusede i joller har det bare vært fin kjøring. Dessuten er båtfolket blitt mye flinkere til å bruke redningsvester, sier Vennerød, og legger til at det er litt trist at sommertjenesten nå går mot slutten.

— Vi har det så utrolig artig sammen. Det blir trist å avslutte sesongen, sier Vennerød og legger til.

— Vi er det eneste hjelpekorpset som har tilstedeværende døgnbemanning på Sørlandet. I år startet vi 29. juni og vi avslutter søndag 5. august. Det er faktisk slik at medlemmene nærmest har stått i kø for å yte en frivillig innsats i ferien sin eller på fritiden. Mange av dem som ikke skal på vakt kommer likevel, bare for å være sammen. Det er helt fantastisk, sier Vennerød.

Egentlig skulle årets sommertjeneste vært avsluttet for en uke siden. Men fordi tilgangen på frivillige har vært så god og fordi det har vært så mye turister i Lillesand valgte Lillesand Røde Kors å utvide sesongen.

— Jeg føler gjestehavna har vært stappfull i hele sommer, sier operativ leder Kenneth Vennerød.

Få skader

Sommertjenesten til Lillesand Røde Kors har i år vært forskånet for større ulykker. Patruljen har assistert ambulanse og leger ved sykdom på øyene. De har tauet inn båter i havsnød, hjulpet båteiere med bensin og lappet sammen uheldige turister og fastboende.

— Den mest alvorlige skaden i sommer var nok en mann som gled på gjestehavnbrygga og fikk et dypt kutt under kneet. Det er veldig bra at vi ikke har hatt mer alvorligere skader å ta oss av, sier operativ leder Kenneth Vennerød .

Til sammen har Lillesand Røde Kors hatt cirka 35 oppdrag i sommer.

— Det er ikke så viktig hvor mange oppdrag vi får. Det viktigste er at vi er til stede her for turistene og lokalbefolkningen, sier Vennerød.

Panteaksjon gir 150.000 kroner

Sommertjenesten til Lillesand Røde Kors er ikke gratis. Den raske Røde Kors båten svir av drøyt 1.500 liter bensin gjennom sesongen.

— Hvordan tjener dere penger da?

— Vi får litt penger når vi rykker ut på nødoppdrag. Men så panter vi også flasker og bokser, forteller Odd Jarle Korsvik, som sammen med Ellen Danielsen kanskje er Sørlandets beste "pantere".

Lillesand Røde Kors har 24 containere til pant i Lillesand. Om sommeren må Korsvik, Danielsen og flere andre ut to ganger i uka for å holde unna. Mange velger å gi panten til det lokale Røde Kors arbeidet.

— Vi får inn cirka 150.000 kroner på panteaksjonen. Det er ganske mye penger, slår Korsvik fast.

— Så må vi heller ikke glemme at handelsstanden i Lillesand sponser oss med både varm og kald mat hele sesongen, legger Vennerød til.