HVIS STØYSKJERM: Kartet viser effekten av gul og rød støysone med støyskjerming. Dagens utbredelse er vist med gule og røde linjer, og ny redusert utbredelse etter tiltak er vist med hhv. gule og røde flater. I den røde sonen er hovedregelen at ny støyfølsom bebyggelse skal unngås, mens den gule sonen er en vurderingssone hvor ny bebyggelse kan oppføres dersom det kan dokumenteres at avbøtende tiltak gir tilfredsstillende støyforhold, jamfør Miljøverndepartementets Retningslinjer for behandling av støy i arealplanleggingf - T-1442. KILDE: FORSVARSBYGG
BEKREFTER KONFLIKT: Ordfører Stanley Wirak i Sandnes bekrefter støykonflikt med Forsvaret. - Forsvaret må trø til, og betale for nærheten til sentrale strøk, ellers må de flytte bort, sier Wirak. ARKIVFOTO: Stavanger Aftenblad

EVJE OG HORNNES: — Ja, vi er i konflikt med Forsvaret om støy, bekrefter ordfører Stanley Wirak i Sandnes.

Flere politikere forteller at den øverste politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet ikke vil ta ansvar for støye på Evje, fordi andre kommuner kan komme etter med samme krav.

Forsvarsbyggs egen rapport om støyproblemene på Evje viser at dette er tilfellet flere steder.

Rapporten

Forsvaret la ned på Evjemoen i 2002, men gjenopptok skytingen tre år etter. Nå vil Evje bygge og utvikle sentrum. Men Miljøverndepartementets innskjerpede regler gjør det vanskeligere å bygge i "støybeltet".De såkalte "T-1442 Retningslinjer for behandling av støy i arealplanlegging" fra Miljøverndepartementet i 2005 er strengere enn før.

Da Evje la frem sine planer, måtte det derfor lages en støyrapport. Denne var Forsvaret forpliktet til å lage, fordi Forsvarets kuler og krutt laget støyen.

Rapporten konkluderer som kjent med at det vil koste 56 millioner kroner å begrense støyen vekk fra Evje sentrum, slik at kommunen kan bygge og utvikle områdene.

Men rapporten slår også fast at Evje ikke er alene:

Ikke alene

"Selv om virksomheten er hjemlet i loven, kan den være til hinder for ønsket utvikling i nærområdene omkring skyte— og øvingsfeltene med henvisning til retningslinjene om støy i arealplanleggingen (T-1442). Det er både på Evjemoen, ved Vatneleiren og på Heistadmoen nettopp dette forholdet som gjør seg gjeldende. Forsvarets lovlige virksomhet har i disse områdene en begrensende virkning på ønsket sivil utvikling i nærområdene." heter det i rapporten.- Vi skal bygge ut Sandnes øst, en ny by med 40.000 mennesker. Forsvaret la inn innsigelse på planene våre på grunn av støyproblemer. Vi trakk hele planen, sier ordfører Stanley Wirak i Sandnes, som sier avgjørelsen også handlet om jordbruksområder.

— Jeg er klar over at Forsvaret kom først, men vi må se om det er naturlig at Forsvaret ligger så tett inntil befolkningen. Og selv om Forsvaret må være ett sted, må det ikke gå ut over den kommunen de tilfeldigvis ligger inntil. Forurenser skal betale. Jeg vil nødig sette konflikten på spissen nå, men Forsvaret må trø til, og betale for nærheten til sentrale strøk, ellers må de flytte bort, sier Wirak.

Kongsberg

På Kongsberg har de Heistadmoen, sentral for Heimevernet, og mye brukt som skyte- og øvingsfelt.

— Nye kart vi har fått fra Forsvarsbygg hindrer bygging i eksisterende boligområder og steder vi har planlagt å bygge, sier kommuneplanlegger Ingebjørg Trandum i Kongsberg.

Hun sier Forsvaret ikke har ville laget analyser for hvordan man kan utvikle områdene med støyskjerming.

— Forsvaret er lite interessert. Vi synes det er problematisk. De som bor i områdene kan ikke bygge ut, og verdiene er selvsagt forringet. Dessuten mister vi sentrale områder vi skulle bygget ut. Vi har ikke mange av dem, sier Trandum.

- Frykter presedens

Ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad, mener Forsvarsdepartementet frykter at andre kommuner vil kreve det samme som Evje, dersom Forsvaret tar den store regningen i Setesdal.

— I møter sier den politiske ledelsen åpent at de frykter at andre steder vil komme etter, hvis vi får gjennomslag, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Det samme sier stortingsrepresentant Line Vennesland, selv fra Arbeiderpartiet.

— Statssekretær Roger Ingebrigtsen har selv til meg at Forsvaret er redd for at det finnes mange tilfeller i andre deler av landet, sier Vennesland.

Men dette avviser Roger Ingebrigtsen overfor Fædrelandsvennen.

— Nei, dette er først og fremst en diskusjon om Evje, sier Ingebrigtsen.