KRISTIANSAND: — Den lille mann kan visst bare trampes på. Jeg er dypt skuffet. Særlig over Høyre og Frp, som lover å være for eiendomsrett, sier grunneier Benestad til Fædrelandsvennen.

Det er Avinor som trenger de 3,6 dekarene med jord som striden står om. Avinor skal utvide sikkerhetssonen rundt flyplassen og krever Benestads jorde innløst. Statsselskapet har tilbudt Benestad 125.000 kroner for teigen. Selv vil han ha 500.000 kroner. Den prisen ble for drøy for Avinor, som derfor ba Kristiansand kommune ekspropriere.

Stort flertall

Det vedtok bystyret å gjøre med overveldende flertall onsdag.

— 125.000 er en vits. Jeg er villig til å selge. Men jeg bruker jordet til åtte parkeringsplasser for fire båtplasser jeg har ved sjøen. Dessuten er det for rundt 200.000 kroner i god jord på arealet. Jeg kunne skiftet masse og solgt jord, sier Benestad, som mener det offentlige nå fratar ham reelle verdier.

Frps gruppeleder, Tor S. Utsogn, sier Frp er svært negative til ekspropriasjon, men avviser løftebrudd.

— Vi godtar ekspropriasjon når store samfunnsmessige utbygginger står på spill, som veier og flyplasser. Det står i programmet. Betingelsen er selvsagt markedspris, sier Utsogn.

- For privat eiendomsrett

Høyres gruppeleder Hans Otto Lund sier omtrent det samme:

- Høyre er svært negative til ekspropriasjon. Vi er for privat eiendomsrett. Men når store nasjonale interesser står på spill, kan vi si ja. Flyplass er det, sier Lund.

- Men Benestad sier han ikke hindrer flyplassen, det er kun prisen som det er konflikt rundt?

— Da burde Benestad godtatt en skjønnsnemnd som kunne avgjort prisen. Det nektet han. Dermed ble saken helt låst, sier Lund.

Benestad vil nå drøfte med sin advokat før han bestemmer om han vil forfølge saken.