MANDAL: Det viser en beregning som fylkeskommunen har gjort.

Fylkeskommunen tok i fjor vinter initiativ til forprosjektet "Mandal industrihistoriske senter" med sikte på å utrede mulighetene for etablering av et kulturhistorisk senter på Ballastbrygga.

Senteret skal ha byens industrihistorie som faglig fokus.

Forprosjekt

Det er gjennomført et forprosjekt. Rambøll har utarbeidet en mulighetsstudie. Hovedutvalg for kultur og utdanning ble nylig orientert om at grovkalkylen fra konsulentfirmaet viser et totalt investeringsbehov på henimot 9,4 millioner kroner pluss mva for å få etablert senteret.

Rambøll ser for seg en byggeprosess i tre trinn, hvor de to etasjer i bygningen gradvis kan tas i bruk uten søknad om bruksendring. Studiet viser at det finnes interessante muligheter for en fremtidig utvikling av kulturelle aktiviteter i Mandal på det gamle industriområdet rundt det nye kulturhuset Buen.

God dialog

Fylkeskommunen skriver i en pressemelding at de har en kontinuerlig og god dialog med Mandal kommune om den fremtidige utviklingen innenfor kultursektoren. Samarbeidsavtalen med Mandal kommune er en del av denne dialogen. Den skal reforhandles i 2013. Det er ikke satt av midler til prosjektet fra Vest-Agder fylkeskommune i 2013. ## Drivkraft

En viktig drivkraft for å få realisert planene om et indistrimuseum er ordfører Tore Askildsen. Han har lenge jobbet tett mot fylkeskommunen i saken.

— Vi håper at vi kan få avklart i løpet av året om dette er mulig å få til, sier Askildsen. Han sier at de ikke bare vil se på Ballastbrygga, også Andorsengården der biblioteket var før er en mulighet.

Slik økonomien i kommunen er nå vil man være helt avhengig av store fylkes- og statlige bidrag. - Her og nå har jeg ikke oversikt over de muligheter som finnes, så det får vi komme tilbake til, sier han.