VALLE: — Etableres det et asylmottak for 130 personer i Valle, som tilsvarer 5000 personer i Kvadraturen i Kristiansand, vil dette sette reiselivet i kommunen årevis tilbake. Det vil være et overgrep mot lokalsamfunnet vårt, sier Grete Fossen og Ørnulf Hasla i smykkebedriften Hasla.

Bedriften har gjennom 30 år utviklet seg til en hjørnesteinsbedrift med 15 ansatte i Valle og ytterligere tre ansatte i forretningen i Oslo.

Nå har de planer om å etablere 15 nye arbeidsplasser i gamle Bergtun Hotell. Men det gjør de ikke dersom det kommer asylmottak på Valle Motells campingplassområde.

- Hindrer ny utvikling

I et brev til Valle kommune skriver Hasla: "Vi vil på det sterkaste fraråde at det vert etablert eit asylmottak i Valle kommune. Hasla har i desse dagar etablert eit nytt selskap med forretningskontor i Valle, i samarbeid med aktørar i Oslo og Kristiansand. Vi har i samband med dette starta forhandlingar om kjøp av Bergtun. I tillegg så har vi lokale samarbeidspartnarar som ønskjer å utvikle Bergtun vidare. Forhandlingane held på i desse dagar. Vert det etablert asylmottak i Valle sentrum kjem vi ikkje til å gå vidare med desse planane," skriver de.

SKRINLEGGER: Det blir ikke noe kjøp av Bergtun Hotell og etablering av 15 nye arbeidsplasser i Valle om det kommer asylmottak med 130 plasser i Valle, sier eiere av smykkebedriften Hasla, Grete Fossen og Ørnulf Hasla. Foto: Johs. Bjørkeli

Den nye bedriften skal betjene sosiale medier for bedrifter som vil kjøpe disse tjenestene.

— Hvordan kan et asylmottak sette stopp for utviklingsmulighetene i Valle?

— Vi er inne i en positiv utvikling her for tiden. Da er det viktig å kunne tilby Valle som en komplett destinasjon med overnatting, bespisning også videre. Vi ønsker å markedsføre Valle som et totalprodukt og da passer det dårlig med asylmottak midt i sentrum, sier Hasla.

Småbarnsmødrene Silje Brottveit, Trine Brottveit og Karine Rike bekrefter dette overfor Fædrelandsvennen.

— Vi flytter. Helt sykt å ha 130 asylsøkere i Valle sentrum. Vi vil føle oss veldig utrygge, sier de.

Skeptisk ordfører

Et asylmottak på Valle Motell og camping kan ikke opprettes uten at kommunepolitikerne vedtar en omregulering av området.

— Jeg har tro på at politikerne ikke godkjenner noen omregulering, sier Hasla.

Valle-ordfører Tarald Myrum sier det slik:

— Vi er skeptiske og mener et slikt asylmottak vil føre med seg store utfordringer i og med en stor konsentrasjon av asylsøkere i et sentrumsområde. Vi har forståelse for at næringslivet og oppsittere er skeptiske. Vi skal behandle saken på vanlig måte, sier Myrum.

Få alternativer

Det er Norsk Mottaksdrift AS som ønsker å leie Valle Motell og camping til asylmottak.

Brødrene Jostein og Tor Kjelleberg, som eier Valle Motell og camping, sier at de ønsker et avbrekk fra driften uten å selge det. Derfor vil de leie ut stedet for en periode.

— Vi forstår at folk er skeptiske, men vi har ikke så mange andre alternativer per dags dato enn å leie ut til den som er interessert, sier Jostein Kjelleberg.

Ny anbudsfrist 1. november

Anbudet fra Norsk Mottaksdrift AS ble i første omgang forkastet av UDI Sør. Det er regiondirektør Tormod Stavenes som opplyser dette.

Årsaken var at driftsselskapet ikke hadde sikret seg intensjonsavtale på 40 prosent av de 130 plassene med utleiere utenfor motellområdet.

— Men allerede 1. november er det ny anbudsfrist for to nye mottak i regionen og da er vi med igjen. Vi vil ha sikret oss leieavtaler nok på bygda til å dekke opp de plassene vi trenger utenom de 80 plassene som er på Valle Motell, sier daglig leder i Norsk Mottaksdrift AS, Per Erik Lykstad.

— Det kan vel ikke være lett å skaffe plass til 42 plasser i Valle?

— Vi har allerede underskrevet leieavtaler og har både folk som jobber heltid med dette, samt har lokale kontakter i Valle. Det skal vi klare, sier Lykstad.