PÅ TUR: Her er paret på vei gjennom kanalen.
I NEW YORK: Her fra da båten lå i Flushing Bay. Foto: Live Kjeldstadli
FØR PANAMA: Båten før turen gjennom Panamakanalen. Foto: Live Kjeldstadli
FRIHETSGUDINNEN: Harald med Frihetsgudinnen i bakgrunnen. Foto: Live Kjeldstadli
PÅ DEKK: Live i Panama. Foto: Live Kjeldstadli
I GUATEMALA: Ekteparet på toppen av et Maya-tempel i Tikal. Foto: Live Kjeldstadli

BRASIL/TVEDESTRAND: – Jeg reddet livet!

Det skriver Harald Solfjeld fra Tvedestrand i en epost til Fædrelandsvennen.

63-åringen seiler jorden rundt med sin SS Ilanga. Siden sommeren 2010 har han seilt i ulike etapper, og nå er han kommet til kysten av Brasil. Det var etter å ha lagt til i byen Buzios at skrekkscenariet utspilte seg, natt til 30. august.

Klokken 03.00 våknet han av at to maskerte menn sto i døra inn til lugaren. De var bevæpnet og bandt ham til masten, før de endevendte båten.

Bet opp knutene

Ranerne skal ha blitt irriterte da de ikke fant så mye de likte. Selv om de tok med seg et kamera, mobiltelefoner og penger lot de blant annet laptopen ligge.

Før de dro truet de med å drepe ham om han kontaktet politiet. Solfjeld brukte en halv time på å bite opp knutene og komme seg løs.

Da han ikke fikk kontakt med politiet eller andre båter, trakk han opp ankeret og la til i nærmeste marina der han kunne anmelde hendelsen. I ettertid har han seilt vekk fra området.

– Når jeg seiler langs kysten sover jeg bare i 20 minutter av gangen, da det er mye trafikk her. Når jeg kommer i land snakker jeg med mange om situasjonen. Jeg får det liksom ut når jeg får lov til å snakke med noen, sier den erfarne seileren.

– Jeg har lite penger, ellers så har jeg det fint. Jeg er psykisk sterk og takler dette ok, men jeg tenker mye på det. Jeg reddet livet!

Ikke pirater i området

Etter at han skrev om hendelsen på bloggen sin har flere medier, først Tvedestrandsposten, omtalt saken. Flere skriver at han ble ranet av pirater, men dette stemmer ikke, ifølge Solfjeld.

Solfjeld forteller til Fædrelandsvennen at han tror personene var ruset og valgte hans båt fordi det så ut til at han hadde store verdier ombord. De skal ha vært svært stresset og den ene av dem skjøt i hyttetaket for å vise at revolveren var ekte.

PÅ TUR: Kona Live Kjedstadli er også med på seilturen i perioder. Neste tur blir etter jul. Foto: Live Kjeldstadli

– Kniven var oppe mot halsen min flere ganger og revolveren mot hodet mitt. Da de fyrte av pistolen så jeg alvoret i situasjonen og tenkte på å ha riktig fokus uten å stresse.

Solfjeld har mange års fartstid hos Statoil i Nordsjøen og de siste årene har han vært skadestedsleder. Men selv om han er trent i å beholde roen legger han ikke sjul på at han opplevde hendelsen som dramatisk.

– Når ranerne holdt på hadde jeg fokus på å være rasjonell og roe dem ned så godt jeg kunne. Jeg kan bare noen få ord portugisisk, men snakket spansk og brukte kroppsspråket selv om det var vanskelig da jeg var bundet til masta.

DRØMMEN: Harald hadde lenge drømt om å seile i Grønland. Det ble til virkelighet i 2010. Foto: Live Kjeldstadli

Våknet med dødelig slange ombord

Solfjeld vokste opp med utsikt til sjøen i Tvedestrand og har ifølge kona «seilt så lenge han har kunnet svømme». Fram til ranet forrige uke har det farligste på denne turen vært besøket av en bushmaster; en av Sør-Amerikas giftigste slanger.

— Jeg sov ute på dekk fordi det var veldig varmt. Jeg oppdaget slangen ikke langt fra meg. Jeg hadde sovet ved siden av den og hadde den bitt meg ville det kun vært minutter jeg levde, forteller Solfjeld.

Han tok den 1,5 meter lange slangen rundt haken og slang den over bord.

Kona Live Kjedstadli har vært med på deler av turen før, men er for tiden hjemme i Tvedestrand.

– Det var dagen etter at jeg hadde reist hjem fra Panama i fjor at han fant den slangen. Og ranet skjedde et par dager etter at jeg dro fra Brasil. Kanskje jeg bare burde holde meg ombord, spør hun og ler.

FØR AVREISE: Her ligger SS Ilaga i Botn, kort tid før avreise i 2010. Foto: Live Kjeldstadli

Kan få reaksjoner

Selv om det væpnede ranet satte en støkk i henne velger hun å fokusere på at det gikk såpass bra.

– Vi vet jo at slike ting kan skje, men man håper alltid at det ikke skal hende deg. Jeg er bare veldig glad for at han ikke ble skadet. Men man kan jo få reaksjoner etterpå også, forteller hun til Fædrelandsvennen.

Hun beskriver Solfjeld som en rolig og løsningsorientert person, men understreker at slike opplevelser må bearbeides i ettertid.

I og med at ranerne stjal mobiltelefonen har de kun snakket sammen via satelittelefon etter hendelsen. Planen er at mannen skal komme hjem i oktober, og at de sammen skal reise til Tobago i januar.

– Dette er hans drøm, men jeg har hatt det veldig fint de gangene jeg har vært med. Det har gitt oss mye bra, understreker hun.