GØY MED KANO: Riya Johanne Johansson (bak) fra Østlandet og Nora Lund fra Åsane skole synes kano var spennende. Men det var ikke så helt enkelt å få kontroll på farkosten. Foto: Kristin Ellefsen
BÅTSKYSS: Arrangørene kjører daglig flere turer mellom fastlandet og øya med deltakere. Barna om bord på denne hentes og leveres på Korsvik marina på Søm. De er akkurat ferdig med sin andre dag på sommerleiren på Bragdøya. Det var visst en topp dag. Foto: Kristin Ellefsen
SKIKKELIG HESTEGLIS: Hestetilbudet er nytt av året. De sju hestene tilhører stallen på Søgne videregående skole. Når faglært Ilja Svendsson klør dølahesten Serina (10) setter den opp et skikkelig glis. Det liker barna godt. Foto: Kristin Ellefsen
SJØDYREKSPERT: Tobias (7) har sommerferie fra Karuss skole. Tirsdag gjorde han mange interessante funn med hoven fra kanoen. Han hadde fanget både sjøstjerne, ål, kreps og flyndre, og viste de stolt fram. Foto: Kristin Ellefsen
BÅTSKYSS: Arrangørene kjører daglig flere turer mellom fastlandet og øya med deltakere. Barna om bord på denne hentes og leveres i Auglandsbukta. Disse ankommer øya for overnatting. Foto: Kristin Ellefsen
APEKATTER: Elise Kristiansen (9) fra Voie synes det er gøy med slengtau. På fast grunn står venninnene Ina Havrevoll (8) og Maria Trelsgård (8). Foto: Kristin Ellefsen
FOTOGENE. Mille Marie Pettersen (9), fra venstre, Sarah Linnea Elkalady (9), Kamilla Ramsland (8) og Emilie Furuborg (8) fra Langenes skole i Søgne har det helt topp på Bragdøya. Foto: Kristin Ellefsen
LEIRPIRAT: Petter Nordhus, for anledningen uten sitt skumle sverd. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: Den niende sommerleiren i rekken arrangeres av enkeltmannsforetaket Skaar Adventures og daglig leder Jan Øyvind Skår. Den er et tilbud for barn fra 6 til 13 år.

Campen startet mandag og har puljer med barn helt fram til 9. august. Deltakerne kan velge mellom et dagtilbud over fem dager til 1250 kr eller heldøgnstilbud med fire/fem overnattinger til henholdsvis 1895 kr/2200 kr.

LEIRSJEF: Jan Øyvind Skår. FOTO: PRIVAT

Doblet deltakelsen

I fjor deltok 300 barn. Nå er 650 påmeldt. Deltakerne kommer hovedsakelig fra Kristiansand og dens nabokommuner. Drammen og Bergen er også representert.

— Den voldsomme økningen skyldes nok at vi gjorde en god jobb i fjor og har fått to nye aktiviteter på programmet i år som ridning og fridykking, forteller Jan Øyvind Skår.

Deltakerne fordeler seg omtrent likt på dagtilbud og heldøgnstilbud.

- Har investert mye

Skår vil ikke si at campen er god butikk.

Her sender Liv Iren Hognestad og flere andre foreldre barna sine fra Korsvik tirsdag. Foto: Frode Lindblom

— Nei, jeg har investert mye i dette. Jeg betaler store summer til Bragdøya kystlag for leie av lokaler, jeg har kjøpt ny båt til 500.000 kroner, har lønnsutgifter til flere av aktivitetslederne og har utgifter til mat. Jeg har ikke voldsom inntekt på dette selv, hevder leirsjefen.Han synes ikke avgiften foreldrene må ut med verken er spesielt høy eller ekskluderende for familier med lav inntekt. Mange barn tilbringer skoleferien på sfo.

- Stort apparat i sving

— Jeg vil ikke tro campen er et eksklusivt tilbud. Ikke forhold til hva det koster med én dag i Dyreparken. Dette er et valg foreldrene tar, sier Skår.

Forelder Liv Iren Hognestad fra Søm har datteren (7) på Bragdøya denne uka. Både hun og mannen er på jobb.

— Det ville vært billigere å kun benytte seg av sfo-tilbudet vi har. Med tanke på tilbudet som gis på Bragdøya, samt at det er et stort apparat i sving for å arrangere, så synes jeg ikke 1250 kroner for fem dager er dyrt, sier Hognestad.

— Her ute får barna et helt annet fritidstilbud enn det ville fått på sfo, der det skjer lite om sommeren. Det tror jeg er grunnen til at mange foreldre velger vårt opplegg, sier Jan Øyvind Skår, som til daglig jobber i Kristiansand-skolen og fritidsetaten.

- Gøy her, kjedelig hjemme!

Tirsdag ettermiddag viste Skår fram de ulike aktivitetene på leirområdet: Vannsport og bananbåt, taubane mellom Bragdøya og Langøya, klatring og rappellering, kanopadling, fisking, ridning, fridykking, bueskyting og ulike ballspill.

På vei mot Thaulows hus, sommerstedet i sin tid til både Henrik Wergeland og Camilla Collett, støter vi på fire venninner fra Søgne. De lurer på om vi kan et bilde av dem også.

Emilie Furuborg (9), Kamilla Ramsland (8), Sarah Linnea Elkalady (9) og Mille Marie Pettersen (9) fra Langenes skole er ikke i tvil om hvor de ville vært: På Bragdøya eller hjemme?

— Her! Hjemme hadde vi bare kjedet oss, sier barneskoleelevene.