Denne uka vedtok Kringkastingsrådet at det er greit at NRK ikke tillater religiøse symboler på sine nyhetsopplesere. Igjen, hvorfor gjør ikke NRK det?

— Vi har stort sett en liberal praksis når det gjelder ansattes valg av klær og symboler, men i nyhetssendingene er det ekstremt viktig at det ikke er noe som kommer i veien. Budskapet skal komme uforstyrret fram. Dette handler ikke om man er for eller i mot kors, eller for eller i mot kristne symboler.

Hvor går grensen? — Vi utvikler nye programmer og sjangere hele veien, så det får vi diskutere i hvert enkelt tilfelle. Det blir sjelden et problem. Jeg opplever at dette er en praksis som de ansatte, inkludert Siv Kristin Sællmann, synes er grei å forholde seg til.

Hvordan veier NRK hensynet til nøytralitet opp mot ytringsfrihet og religionsfrihet?

— Dette handler ikke om religionsfrihet eller ytringsfrihet. Dette handler om at alle typer ytringer skal stå uforstyrret fram.

Hva tenker du om at det lille korset har blitt så stor sak?

— Jeg tenker at ethvert engasjement om politikk, livssyn og verdier er av det gode i et åpent samfunn.

Du fikk hatmail? — Jeg fikk flere sms-er og e-poster som var veldig skarpe. En skrev "Jeg hater deg for dette". Jeg vil påpeke at dette ikke har vært noen stor belastning for meg, men det illustrerer hvor kompromissløse holdninger enkelte inntar i en diskusjon. Jeg forstår at andre har en annen prinsipiell holdning til dette, men jeg forventer også at andre forstår vår prinsipielle holdning.

Hvordan er det å stå i en slik storm?

— Det er en del av det å være kringkastingssjef, og det er ikke personen Thor Gjermund Eriksen som står i det. Det er institusjonen NRK. Jeg setter grunnleggende pris på diskusjon rundt vårt samfunnsoppdrag.

Er det noe som har overrasket deg?

— Det som overrasker meg er omfanget av engasjementet, og temperaturen til enkelte. Jeg vil også si at det gledet meg at Kringkastingsrådet var såpass tydelige i sin støtte til vår praksis.

Du tok over sjefsstolen i NRK i mars. Kan du gi oss en kort egenevaluering? — Hehe, jeg mener man skal være forsiktig med å evaluere seg selv, men jeg kan si noe om mine erfaringer. Jeg har fått en dypere forståelse for NRK som en fellesarena. Vi har akkurat hatt en valgkamp, og NRK har en viktig demokratisk oppgave gjennom valgdekningen. Valgdekningen er viktig for folks stemmegivning, og for utøvelsen av demokratiske rettigheter. Høydepunktet må være Melodi Grand Prix junior-festen i Oslo Spektrum med over 9000 barn og voksne som tilskuere. Det var en kjempefest!

Hva er det mest krevende med NRKs samfunnsoppdrag?

— Det som er mest krevende er å sikre en riktig etisk standard på våre produksjoner. Vi skal vise mangfoldet som hele landet består av. Vi har også et spesielt ansvar for å formidle norsk, språk, musikk og kultur.

I jula er NRK en stor tradisjonsbærer- hvorfor har det blitt slik?

— Tradisjoner er viktig for folk, og følelsen av fellesskap er viktig i jula. NRK er en del av ritualet, tradisjonene, felles opplevelser og feiring. Hvert år får vi flere henvendelser fra noen som savner "Jul i Skomakergata". Det handler ikke om at norske barn savner det, men om voksne som vil fremkalle den følelsen de hadde som barn.

Er det virkelig uaktuelt å sende "Jul i Skomakergata" igjen? - Vi har rett og slett ikke rettigheter til å vise det hver jul. men nå skal vi prøve å finne noen andre måter å få distribuert "Jul i Skomakergata" på. Nå blir det "Jul i Svingen" i år, og til neste år setter vi i gang et prosjekt med en ny julekalender som skal vises i 2015. Hva skal den handle om?

— Det er hemmelig, men det jobbes med en stor produksjon som vil glede store og små.

Hvor mye av vår kristne kulturarv har NRK ansvar for å videreføre?

— Det er klart definert i våre vedtekter at vi skal løfte fram norsk historie og kulturarv. Vi har spesifikke oppgaver i forhold til kristendommen som er den eneste religionen som vi sender forkynnende programmer fra.

Hvor samlende vil NRK være i framtiden?

— Før jobbet flere med det samme, og flere møttes i kirka og andre kulturinstitusjoner. På mandag hadde alle sett det samme på tv i helga. Dersom vi er dyktige kan vi fortsatt være en samlende arena i det norske land i fremtiden. Når NRK viser ski på lørdagene og søndagene, er det stor deler av befolkningen som følger med.

Men stadig flere streamer fra tjenester som Netflix. Hva slags utfordringer byr det på?

— I det gamle mediemarkedet fant folk oss, nå må vi finne publikum der de er. Vi må bli bedre på nye medier, distribusjon og publisering, innhold til barn og unge, og vi må få gode rammebetingelser slik at vi kan utvikle nye programmer og kjøpe rettigheter.

Vi er inne i en medierevolusjon. Hvordan vil NRK være annerledes om fem år?

— Mer av innholdet vårt vil bli sett og hørt på mobile enheter. Barneinnholdet er i en stor endring, og jeg tro at mye mer innhold vil bli sett når folk selv har lyst til det.

Mye tyder på at NRK må finne andre inntektskilder enn bare lisens. Hvordan ser du på det?

- Jeg håper da ikke det. Jeg tror at det er viktig at fellesskapet tar ansvar og finansierer NRK fullt ut.

Er det vanskeligere å være NRK sjef med en ny, blå regjering?

- Jeg har en god dialog med den nye regjeringen og den nye kulturministeren. Skal vi beholde vår posisjon må vi beholde den brede, politiske enigheten om NRK.

Til slutt, hva er det du selv MÅ få med deg på tv?

— Jeg er veldig glad i nyheter og sport, og jeg var veldig glad for at ingen kan kritisere meg for å se på tv på jobben under sjakk-VM! Jeg er egentlig altetende.

NRK har mange tilbud i flere kanaler. Klarer du å følge med på alt?

— Det er umulig. Det er hele tiden mye godt stoff jeg gjerne skulle fått med meg. Jeg må jo se og lytte litt til konkurrentene også.