1672: 31 år etter at kongen grunnla byen, sto Christiansholm festning ferdig. Foto: Lars Hollerud
OMDISKUTERT: Stavemåten til denne gata har alltid vært diskusjonstema. Foto: Lars Hollerud
2009: Da forstummet festivalen. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: I ganske mange sammenhenger minnes vi Christian IV, hvis vi bare husker på det.

Og da tenker vi ikke bare på byens navn, enten med K eller Ch foran.

Vi tenker for eksempel på Kvadraturens andre tverrgate, sett nordfra. Kristian IV. gate, står det på skiltene i gata, som har voldt atskillig skriftlig besvær. Den har vært kalt litt av hvert, siden kongenavnet overtok etter Fjellgaten i 1801. Blant variantene har Kristian IVs gate, Kristian 4des gate, Kristian 4's gate og Kristian IV's gate vært brukt for å hedre kongen som bare var 11 år da han besteg den tronen han ble sittende på i 60 år.

Så godt som midt i den kvadratiske byen han grunnla 5. juli 1641, står han selv, med sitt sverd og i full mondur, formet i bronse.

Der har han i full offentlighet studert trafikken siden 1980. ## Bykonge

Kong Christian likte å grunnlegge byer. Etter at Oslo ble rammet av bybrann i 1624, reiste vår mann ny by i nærheten og kalte den Christiania. Kongsberg her hjemme, Christianstad, Christianshavn og Christianopel i Sverige og Glückstadt i Tyskland er også etterkommere etter Kristian Kvart, som noen vil skrive hans navn.

Ikke rart kongen hadde behov for noen luftepauser. Rett som det var samlet han en guttegjeng i en båt og dro skjærgården på langs som skipper Frederiksson. Det kunne han jo kalle seg, som sønn av Frederik II. Det skal særlig ha vært under disse utfluktene kongen skaffet seg ry som mer enn alminnelig glad i kvinner, vin og sang.

Det er Fred Bjerke som minner om kongens alias. Vi ringte Bjerke for å høre når han drev Hotel Christian IV, eller Christian Quart, alt ettersom.

Riktig svar er 1979 til 1997. Hotellet er i dag kjent som Scandic Kristiansand. Men inngangen er fortsatt fra Kristian IV. gate.

Pent brukt

Christiansholm festning er, lokalt sett, det synligste sporet etter kongen. Festningsverket sto ferdig i 1672, bare 31 år etter byens grunnleggelse. Militært sett er det pent brukt. Bare en gang har en kanon derfra skutt annet enn løskrutt. Målet var en engelsk fregatt og året var 1807. Også mye annet er navngitt etter kongen som forlot både tronen og livet i 1648. Quartfestivalen feiret ham på ymse vis fra 1991 til 2009. Og om kongen selv var utholdende på sin post, var ikke danskeferja med hans navn stort dårligere. Den seilte mellom kongens to land fra 1994 til 2008. Det er lenge, til danskebåt å være.

Også andre navn minner oss om kongen som ga oss en by. Eksempelvis SlottsQuartalet og fordums TV Quarten, pluss String Swing Ensemble, en klatreforening, et byselskap, et storband, en seilforening, en kunstforening, et bryggeri og en lang rekke andre foreninger og firmaer med Christianssand foran.

For ikke å snakke om alle som har Kristiansand i navnet.