KRISTIANSAND: De omtales allerede av flere i Høyre som selve drømmeteamet å gå i valgkamp med. Og ingen av de to avviser at de vil stille.

— Jeg har hørt at jeg muligens foreslås i Vest-Agder. Det er helt nytt og urealistisk for meg. Men nå må nominasjonskomiteen i Vest-Agder få lov å jobbe. Spør de meg, vil jeg selvsagt vurdere det sterkt, sier Lillesand-ordføreren.

— For meg kom det uventet at Peter Gitmark trakk seg. Om jeg er kandidat. Ja, jeg er kanskje det. Jeg har ikke blitt spurt ennå, og jeg må selvsagt tenke gjennom det. Men det er klart stortingsnominasjon ikke er noe man avviser, sier Foss.

Velgermagneter

Foss og Thomassen er Høyres desidert mest populære ordførere på Agder. Thomassens lokalparti fikk 47,6 prosent av stemmene ved lokalvalget i Høst. Foss Lyngdal Høyre fikk 44,9 prosent.

— Det er klart at når man jobber lokalt, og får betalt med støtte hos velgerne, gir det selvtillit og tro på at man kan greie enda større oppgaver, sier Foss.

Det er uproblematisk å stille til Stortinget for et annet fylke enn det man er bosatt i. KrFs Dagfinn Høybråten stilte i Rogaland for å få sikker plass. SVs Erik Solheim har stilt for Sør-Trøndelag. Etter det vi forstår var Thomassens muligheter i Vest-Agder det store teamet på uformelle vor- og nachspiel på Hotel Quality natt til lørdag, der både Aust-Agder og Vest-Agder har fylkesårsmøter.

Kilder sier til Fædrelandsvennen at sterke krefter jobber med Foss/Thomassen-planen. En av pådriverne for Foss/Thomassen-planen er Peter Gitmark selv, men han ønsker nå ikke å kommentere sine mulige etterfølgere.

— For meg er dette helt nytt, men spennende. Man avviser ikke dette. Begge har stor oppslutning lokalt. Det er en ting å gjøre gode valg. Det er noe annet å gjøre rekordartede gjenvalg, sier leder i Kristiansand Høyre, Harald Andersen.

Vil gå bredt ut

Leder i Vest-Agder Høyres nominasjonskomite er Sally Vennesland fra Vennesla. Hun sa tidlig lørdag at Ingunn Foss er en sterk kandidat til å overta etter Peter Gitmark. At det jobbes med Thomassen på andreplass, visste hun ikke før Fædrelandsvennen sa det til henne.

— Spennende, men nå vil jeg ha en bredest mulig prosess i nominasjonskomiteen og involvere alle lokallag. Å låse med navn alt nå, blir feil. Thomassen er en dyktig mann, men jeg vil tro at hans kandidatur må sees i forhold til om Lillesand får lov å bytte fylke. Får de ikke det, er det vel naturlig at han stiller i Aust-Agder, sier hun.

Men slik tenker ikke de som jobber i kulissene. De tenker at Svein Harberg vil ta gjenvalg som Aust-Agder Høyres stortingsrepresentant. Høyre vil aldri greie å få to i Aust-Agder. Den muligheten er sterkest i Vest-Agder. Ved å flytte Thomassen over på Vest-Agders liste snakkes mener de at Høyre samlet på Agder har størst mulighet.

Vest-Agder Høyres årsmøte var det største i sitt slag noen gang, med 107 delegater. Fylkesleder Ole Guttorm Ihme snakket om det beste lokalvalg siden 70-tallet, og han trakk fram følgende visjon for 2013:

— Vi skal få to stortingsrepresentanter for Høyre fra Vest-Agder. Vi skal også få en statsråd, sa han.