OSLO: Helt fra gutten begynte i første klasse har han blitt mobbet. Det er det ingen som bestrider. Men Kristiansand kommune mener at domstolene til nå har lagt terskelen for ansvarsgrunnlaget for mobbingen for lavt, og at kommunen derfor ikke skal betale erstatning.

Agder lagmannsrett tilkjente i fjor den 31 år gamle gutten nesten en million kroner i erstatning. Det siste slaget om denne erstatningen står i Høyesterett i dag og i morgen. Der skal de to advokatene Gro Hamre og Gisle Johnson prosedere saken for rikets øverste dommere.

Det er første gang Høyesterett behandler en slik sak, og en dom omfattes med stor interesse.

Stadfeste lagmannsrettens dom

Gisle Johnson, som representerer den 31 år gamle kristiansanderen, vil be Høyesterett om å opprettholde konklusjonen i lagmannsrettens dom om at Kristiansand kommune er erstatningspliktig. Gro Hamre, som tidligere var kommuneadvokat men nå ansatt i advokatfirmaet Tofte, kommer til å be Høyesterett om å frifinne kommunen.

I lagmannsretten var det kommunens oppfatning at 31-åringen var blitt utsatt for påkjenninger og handlinger utover det han måtte finne seg i. Men kommunen har hevdet at det ikke bevismessig er dekning for fysisk og verbal mobbing, og at dette utløses en erstatningsplikt for kommunen.

Advokat Gisle Johnson kommer til å legge vekt på de vitneforklaringer og den dokumentasjon som kom frem både i tingretten og lagmannsretten om systematisk mobbing som har ført til en traumatisk situasjon for 31-åringen, som har åpenbart seg i sterk grad de siste årene. Mobbeofferet startet studier, men måtte avbryte disse på grunn av senskadene etter mobbingen.

Invaliditetsgrad

I lagmannsretten ba Johnson om en samlet erstatning på 1,5 millioner. Den ble redusert av retten, fordi invaliditetsgraden ble fastsatt til 25 prosent i stedet for 50 prosent.

I dag og i morgen skal de fem dommerne i Høyesterett følge argumentasjonen til de to advokatene fra Kristiansand før rikets øverste dommere treffer sin avgjørelse, antakelig i slutten av neste uke.

Sørlendingen Steinar Tjomsland, en av nestorene i Høyesterett, administerer saken. Allerede under første innledende foredrag fra advokat Hamre utviste dommerne stor spørrelyst i forhold til både de faktiske forhold og de juridiske deler av saken.

En rekke ansatte ved Hellemyr skole, hvor 31-åringen var elev, følger forhandlingene i Høyesterett.