ARENDAL: Mannen nektet i retten for å ha hatt sex med fornærmede. Han var nesten 19 år, mens hun var 13 år da samleiet skal ha funnet sted. Han forklarte i retten at han hadde befølt jenta, men at de ikke hadde gjennomført samleie.

Løy om samleie

Jenta forklarte i dommeravhør at de hadde spilt en såkalt "sexquiz" og at den tiltalte mannen hadde spurt om hun hadde gjennomført samleie.

Hun svarte ja, selv om det ikke var riktig. Hun forklarte videre at hun hadde blitt med tiltalte opp i andre etasje på huset hvor han bodde, og at de to skal ha hatt sex på et gjesterom.

— Etter en samlet vurdering fester retten lit til fornærmedes forklaring. Isolert sett fremstår fornærmede som et troverdig vitne. Hun er preget av situasjonen, og vider tydelig ubehag og flauhet over å måtte forklare seg om overgrepene, skriver Aust-Agder tingrett om retten.

Sammen med søsteren

Hendelsen har ifølge dommen skapt splid i den aktuelle bygda i Aust-Agder hvor hendelsen skjedde. Den nå 20 år gamle mannen hadde tidligere vært kjæreste med søsteren til fornærmede og var på tidspunktet for hendelsen, i begynnelsen av november 2010, sammen med en venninne av fornærmedes søster.

Statsadvokat Jostein Johannessen var aktor i saken og han la ned påstand om fengsel i tre og et halvt år. Det er et halvt år strengere enn lovens minimumsstraff for seksuell omgang med barn under 14 år.

- Svært vanskelig

— Retten finner straffeutmålingen i denne saken svært vanskelig, skriver retten i dommen.

— Retten finner at straffen passende kan settes til minstestraffen tre år. Retten har vurdert om det også er rom for å gjøre deler av straffen betinget. På bakgrunn av tiltaltes alder, at aldersforskjellen ikke er større enn den er mellom fornærmede og tiltalte, samt den tid som har gått siden forholdet fant sted, finner retten under tvil at to år av straffen kan gjøres betinget med en prøvetid på to år, heter det videre.

I tillegg til å måtte sone ett år i fengsel må 20-åringen betale 75.000 kroner i oppreisning til fornærmede.