MARNARDAL: Siden tirsdag har et jaktlag på omentrent 20 personer jaktet på en gaupe i indre del av Vest-Agder. Ved 17.30-tiden i går lyktes jakten.

Fra 1. februar til 31. mars er det kvotefri gaupejakt på Sørlandet og en rekke jegere deltar nå for å ta ut noen gauper.

— Det er de to gaupene som er felt og de ble tatt i går, bekrefter viltforvalter Tor Punsvik ved Fylkesmannen i Vest-Agder.

Jaktet siden tirsdag

— Cirka 20 personer og to hunder deltok. Vi går ute når det er forhold, gaupejakt kan bare drives når det er nysnø eller forholdsvis nye snø. Folk går i faste ruter og ser etter spor. Når de ser spor, begynner man å gå i ring slik at man nokså konkret vet hvor gaupene er, sier leder for jaktlaget i Marnardal, Trond Refsnes, til fvn.no.

I går ettermiddag ble jegere kalt inn og sammen med hundeførere fant de gaupa. Den ble skutt og avlivet på Bjerland i Bjelland i Marnardal. Jakten på den aktuelle gaupa hadde pågått siden tirsdag.

— Det er mye, veldig mye gaupe nå. Vi har en enorm jobb og mange legger ned mye tid i dette, sier Refsnes. Han takker grunneiere som lar jaktleget bruke deres grunn i jakten på rovviltet.

Punsvik hos Fylkesmannen har imidlertid ikke fått meldinger om at det er mye gaupe i landsdelen. Det er kommet meldinger om dyr i Farsund, Marnardal, Audnedal og deler av Setesdal.

Gaupe felt i Farsund

Like etter klokka 19 i går ble det felt en hanngaupe på 20,2 kilo vest i Farsund, mot Fedafjorden, melder Fylkesmannen i Vest-Agder.

— Liten grad av tannslitasje på dyrene tyder på at de er forholdsvis unge - men voksne. Statens Naturoppsyn har undersøkt og merket/chipset dyrenesom går til preparering. Skrottene vil deretter bli gjenstand for ulike miljøfaglige undersøkelser, skriver Fylkesmannen.

- Plutselig gaupe overalt

— I fjor var det moderat mye gaupe. Nå er det plutselig gaupe overalt. Vi vet ikke hva problemet vil føre til før tamfe er på beite. En familiegruppe med gaupe slår ihjel rådyr hver tredje dag og da kan man tenke seg hvor mange rådyr som blir tatt i løpet av et år, sier Refsnes.

Den kvotefrie jakten følger reglene for annen jakt. Jegere som jakter gaupe med rifle må avlegge jaktprøve og være over 18 år. Det er også tillatt å jakte gaupe med hagle. Felling eller forsøk på felling av gaupe skal varsles til Fylkesmannen.