I august 2010 ble Rita Tolfsen alvorlig brannskadet i en biopeisulykke og ble innlagt på Haukeland Universitetssykehus to ganger.

Nå forbereder hun en klage sammen medNorsk Pasientforeningmot tre navngitte sykepleiere.

— Jeg opplevde flere traumatiske hendelser, sier Kristiansand-kvinnen til bt.no .

  • Hun hevder at hun ble truet med tvangsmedisinering.

  • Hun hevder at hun ikke fikk hjelp til å late vannet

  • Hun hevder at hun fikk beskjed om å passe på medisinene selv

Samme pleierne igjen

Hendelsene ble ikke journalført, og da hun kom tilbake, ble de samme pleierne satt opp til å jobbe med henne igjen.

Det gikk ikke bedre:

  • «Rita er ikke syk, hun bare klager og maser» og «du kan bare tisse i trusebindet ditt, du, bare tiss på deg, du!», skal den ene ha sagt.

  • Pasienten skal ha blitt tvunget til sårstell uten narkose, der hun var helt avkledd med kun et håndkle rundt skuldrene

Tar klagen på alvor

— At sykepleiere kan oppføre seg slik på en avdeling som brannskade, er grotesk, sier Rita Tolfsen.

Norsk Pasientforening tar klagen på alvor.

— Vi har gått gjennom saken og diskutert grunnlaget. Vi støtter klagen og skjønner godt ut fra hennes opplevelse at hun ikke ønsker å la det passere. Jeg synes det hun forteller om, er ganske alvorlig. Det er spesielt å komme til brannskadeavdelingen, da har du vanligvis en stor skade, sier rådgiver Tove Hanche-Olsen.

Tolfsen har nå hatt et møte med sykehuset, men er likevel fast bestemt på å levere klagen.

— Hun hadde et møte med sykehuset etter anbefaling fra oss. Det er ikke uvanlig. Det er greit å snakke med folk og få avklart ting. Vi tror på dialog. Hun ble også møtt på en konstruktiv måte, sier Hanche-Olsen.

Vil ikke kommentere

Klinikkdirektør August Bakke er ordknapp når bt.no ringer.

— Jeg vil ikke kommentere dette. Jeg vil ikke diskutere saken med en journalist uten at pasienten har gitt tillatelse, sier Bakke.

Man vil fra klinikkledelsens side sterkt beklage de opplevelsene hun hadde under de 2 oppholdene her.

Referat fra møte mellom partene

- Det er hun som har gitt oss bildene og dokumentene, blant annet ditt referat fra møtet dere hadde?

— Nei, jeg vil ikke kommentere saken, sier Bakke.

Ifølge referatet fra møtet med Rita Tolfsen innrømmer han imidlertid at klinikken har gjort feil, og at de har endret rutinene.

I referatet, som Bakke selv har skrevet, heter det:

«Man vil fra klinikkledelsens side sterkt beklage de opplevelsene hun hadde under de 2 oppholdene her. Klinikkledelsen ga uttrykk for at man synes det var modig av henne å komme frem med disse opplysningene. Vi har tatt av lærdom av de og vi har tatt det inn i medarbeidssamtaler og i den generelle opplysningen overfor det behandlende helsepersonell.»

Nektet å ringe ektemannen

I et brev fra oktober vedgår sykehuset også at de ikke ringte til ektemannen, selv om Rita Tolfsen innstendig ba om det.

«I ettertid kan en se at de burde ringt, men det kan ikke gjøres om», skriver en avdelingssykepleier.

Sykepleierne klagen gjelder, hevder at de var hyppig inne hos pasienten, om lag hver halve time. De sørget for at hun hadde ringeknapp tilgjengelig, men mener at hun ikke ringte som avtalt.

Ingen andre klager

Verken Helsetilsynet eller Fylkesmannen i Hordaland fikk inn klagesaker fra brannskadeavdelingen på Haukeland i fjor.

Men det lokale helsetilsynet hadde generelt en kraftig økning i saker i 2011, 354 mot 306 året før. Tallet omfatter både kommune- og spesialisthelsetjenesten.

Fylkesmannen påpekte brudd i 54 tilfeller. I tillegg ble 28 saker sendt til Statens helsetilsyn, opplyser Anne Grete Robøle i helse- og sosialavdelingen.

Antall saker øker

16 personer i Hordaland fikk såkalt administrativ reaksjon i 2011. Seks slapp unna med en advarsel, mens ni andre ble suspendert eller mistet autorisasjonen. Blant dem var både leger og sykepleiere.

Så strenge reaksjoner er neppe aktuelt i saken til Rita Tolfsen, opplyser Tove Hanche-Olsen i Norsk Pasientforening.

Alvorlige tilfeller går videre til Helsetilsynet sentralt. Også her øker antall saker. Helsetilsynet behandlet 366 tilsynssaker i 2011, mot 347 året før.

Stadig flere får reaksjoner, på landsbasis var tallet 283 i 2011. I Hordaland fikk ble det gitt åtte advarsler, seks tap av autoritasjon og fire pliktbrudd virksomhet.