VENNESLA: — Et slag under beltestedet fra Sparebanken Pluss. Jeg håper inderlig mange benytter anledningen og bytter bank nå. For dette er skikkelig dårlig gjort av Sparebanken Pluss. De fortjener å merke dette, sier Erling Jortveit.

Vi treffer ham sammen med Ole Gunnar Bjerland og Kjell Skarpengland. Det var Vennesla Tidende som tirsdag meldte at den lokale banken legges ned etter at banklokalet brant 9. juli.

— Slag under beltetstedet

— Et skikkelig slag under beltestedet på et lokalsamfunn som sliter. Bensinstasjon og gatekjøkken røk for noen år siden. Så brant idrettshallen. Den er ennå ikke gjenåpnet. Så brant butikken og banken. Vi mistet alt, og nå skal altså banken benytte tragedien til å spare penger. Veldig dårlig, og et svært negativt signal til oss som bor her oppe, sier Skarpengland.

Bjerland sier bygda ikke er til å kjenne igjen. Alt er liksom dødt. Han gleder seg til idrettshallen åpner i september. Butikken skal visst etter planen i gang igjen neste sommer.

— Og vi trodde banken også skulle gjenåpne. Den betyr faktisk mye, ikke minst for eldre mennesker. Men også for oss andre. For eksempel kunne vi få utenlandsk valuta. Nå må vi helt til Vennesla for slike ting, sier Bjerland.

Store overskudd

— Overskuddene er jo formidable i Sparebanken Pluss. Jeg synes toppdirektør Stein Hannevik kunne gitt litt færre millioner til kultur og heller brukt noen av pengene på å opprettholde et godt tilbud til trofaste kunder i Øvrebø, sier Jortveit.

Banken hadde et driftsresultat på 342 millioner kroner i fjor, og et årsresultat på 194 millioner.

Banksjef i Sparebanken Pluss Vennesla, Steinar Larsen, sier han har stor forståelse for at nedleggelsen av filialen i Øvrebø vekker negative følelser.

— Det er alltid vondt å miste noe man har. Men vi kom i en vanskelig situasjon da banklokalene brant. Det vil gå ett år til gjenåpning. Vurderingene av hva vi skulle gjøre, endte med nedleggelse. De to ansatte overflyttes til Vennesla. Vi skal fortsatt gi et godt tilbud, også til våre mange kunder i Øvrebø.

- Riktig beslutning

Larsen sier banken sparer betydelige beløp på å samle virksomheten i banklokalene i Vennesla, men han vil ikke si hvor mye.

— Såpass at renta går ned?

— Nei, men vi må alltid jobbe hardt for å holde kostnadene nede. Det er tøff konkurranse, og derfor må vi hele tiden jobbe med kostnader og effektivitet. Det tjener kundene mest, sier han. Og slår fast at det er en riktig beslutning å legge ned i Øvrebø. Svært mange kunder bruker nå nettbank, og utviklingen må gå sin gang.

— Vi har mange kunder i Øvrebø, og vi håper på et godt forhold til dem også i fortsettelsen, sier Larsen.