MANDAL: — Morten Ekeland og jeg hadde på forhånd bestemt hvordan vi vil løse saken, og vi har på møtet i morgen informert alle om denne løsningen, sier Åshild Schmidt (KrF).

Tidligere i uka ble det kjent at hun etter valget fikk plass i planutvalget i Mandal, men så langt har hun bare møtt til ett møte. Årsaken er at da det i fjor ble forhandlet om verv og posisjoner ble bestemt at KrF skulle ha en plass i planutvalget og SV en, men dette var to menn og oppfylte ikke kravet om kjønnsbalanse.

Flertallspartiene inngikk da en avtale om at Schmidt skulle ha plassen på papiret, men melde forfall for å gi rom til Morten Ekeland og SV. Dette er et brudd på kommuneloven, og de to er nå enige om at dette må ta slutt.

- Forrykker styrkeforholdet

— Vi forholdet oss til valget som bystyret har gjort og jeg går inn som ordinært medlem av planutvalget. Ekeland tar plassen som første vara, forklarer Schmidt.

Dermed mister SV den ene plassen de skulle hatt i forhold til valgresultatet og sin posisjon koalisjonen. Dette ble både ordfører Tore Askildsen og gruppelederne fra samarbeidspartiene informert om i møtet torsdag morgen.

— Denne løsningen forrykker styrkeforholdet mellom KrF og SV. Med å gå bort fra avtalen som er inngått viser Ekeland og Mandal SV en stor grad av raushet, sier KrF- politikeren.

Kompetanse

Hun legger ikke skjul på at de siste dagene har vært vanskelig, men mener at dette var den eneste riktige løsningen.

Et av argumentene for at Ekeland skulle møte i planutvalget var hans kompetanse og erfaring på området, og Schmidt understreker at dette er noe hun verdsetter.

— Jeg kan bekle vervet på forsvarlig vis. Jeg er advokat og har jobbet en del med plan. og bygningssaker, men det er ingen tvil om at Morten har stor kompetanse, svarer advokaten.

Må rydde plass

Planutvalget i Mandal har rundt to møter i måneden, og disse starter på morgenen.

— Jeg har ikke tidligere møtt i utvalg, og må nå finne tid til dette i en hektisk hverdag. Jeg har snakket med arbeidsgiver om dette.