KRISTIANSAND: — Jeg kan ikke lage et budsjett som går i hop med så høy husleie. Det betyr at vi må spise av oppsparte midler helt til vi får flyttet fra lokalene på Lund, sier styreleder Halvor Hulaas i Valhalla Verksted.

Hulaas sier det ikke selv, men Fædrelandsvennen har snakket med andre som sier at den kraftige økningen kan bety kroken på døra for snekkerverkstedet, cateringvirksomheten og vaktmestertjenestene i det kommunalt eide foretaket. Det kommunale eierselskapet har varslet at de vil ta markedsleie fra 1. januar neste år. Det vil si en økning fra rundt 80.000 kroner til 400.000 - 500.000 kroner.

Samfunnsøkonomi

— Vi har fått høre at hele bedriften står i fare dersom husleien økes så kraftig, sier Mette Gundersen (Ap). Hun luftet saken i kommunalutvalget i Kristiansand kommune tirsdag, og varslet en interpellasjon til bystyret. Også daglig leder i bedriften, Odd Erik Sangesland, sier at de ikke kan leve med en så høy husleie.

PALLEPRODUKSJON: Per Arne Andersen, Ole Myhre og Anders Omdal viser hvordan de jobber med en av maskinene i palleverkstedet. Foto: Roald Ankersen

— Det truer hele bedriften, sier Sangesland, mens han viser frem noe av produksjonen i lokalene. En svært effektivt palleproduksjon er blant deres mest suksessfylte jobber. Ole Myhre, Anders Omland og Per Arne Andersen viser hvordan det skal gjøres.- Det er fryktelig synd om de skal miste jobben og tilbudet her, sier Sangesland. Han peker på at bedriften er både samfunnsøkonomisk viktig og god økonomi for eierne, Kristiansand kommune.

— De er pålagt å gi et tilbud til våre brukere. Her utfører de en produksjon og bidrar til verdiskapning. For mange er alternativet et dagsenter, der de blir en mye større utgift, sier Sangesland. Han sier at et av målene for virksomheten er å rekruttere til det ordinære arbeidsmarkedet.

— Jeg har kun jobbet her i et halvt år, men har mange planer for hvordan vi kan utvikle virksomheten, sier Sangesland.

Provoserer til debatt

Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS) har varslet at de vil øke husleien til markedspris fra 1. januar 2014. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er styremedlem i KNAS. Han bekrefter den varslede økningen.

— Vi tenker at dette vil provosere frem en politisk debatt, vedgikk han etter at Mette Gundersen tok opp saken i kommunalutvalget.

TÅLER IKKE MARKEDSLEIE: Odd Erik Sangesland håper politikerne bestemmer seg for at attføringsbedriften Valhalla Verksted ikke må betale markedsleie. I tilfelle vil husleien øke med rundt 400.000 kroner. Foto: Roald Ankersen

Husleieøkningen har bakgrunn i at bystyret i Kristiansand har vedtatt at næringsselskapet skal drive forretningsmessig. Det har ikke anledning til å gi rabatt til samfunnsnyttig formål.— KNAS er nå pålagt å tjene penger og levere et bestemt utbytte til Kristiansand kommune for at den skal få avkastning på pengene sine, sier Kristiansen som fungerte som ordfører tirsdag. Han sier dette er konsekvens av et vedtak, men at debatten er viktig å ta.

— Vi hadde en parallell sak med Redningsselskapet som har en båt liggende i Marvika. Der endte det med at næringsselskapet tok markedsleie, mens kommunen ga et tilskudd for å kompensere. Jeg skal ikke forskuttere et vedtak, men det kan bli en løsning også her, sier Kristiansen.

Debatt

Styreleder Hulaas tilhører selv Fremskrittspartiet, og sier at han vil ta saken opp med gruppeleder Tor S. Utsogn.

— Siste ord er ikke sagt i denne saken, sier Hulaas.