KRISTIANSAND: 40 timer før politimannen (37) ble skadet i låret med kniv under pågripelsen av 28-åringen fredag, slapp han ut fra lukket avdeling og tvungen psykisk helsevern ved Sørlandet sykehus.

Noe er galt

— Man må ikke være professor for å se at det er noe galt når det skjer, sier Geir Iversen som er tillitsvalgt i politiet.

FRYKT: Ordenssjef i politiet i Kristiansand, Dag Tallaksen, sier arbeidet overfor personer med psykiatri og rus, er noe av det vanskeligste og farligste politiet jobber med. Foto: Trygve Skramstad

Ordenssjef Dag Tallaksen ved Kristiansand politistasjon sier det slik:— En kunne håpe at det var et bedre apparat rundt disse som går inn og ut av psykiatrien. Frykten er flere tikkende bomber som går rundt blant oss. Det er skummelt. Det kan virke som de ikke får nok behandling i psykiatrien, og at de slippes ut for tidlig, sier han og forteller at saker som gjelder personer som sliter med rus og psykiatri, er noen av de vanskeligste og farligste oppdragene politiet har.

— Det setter oss på prøve hele tiden. Vi har mange av de oppdragene. Det er mye, og det er hele tiden. Det er tunge og vanskelige oppdrag og tøffe opplevelser for våre folk, sier Tallaksen.

Må følge loven

Klinikksjef Oddvar Sæther, som leder Klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehus, sier de måtte følge loven.

— Vi hadde ikke lov til å holde ham lenger under tvang til utredning og observasjon. Behandlingsansvarlig har gjort et godt, faglig arbeid med ham. Vi måtte overføre ham til frivillig behandling, med forsikring fra oss om at han hadde kontakt med kommunen om bolig. Og da valgte han å skrive seg ut, sier Sæther.

— Ble det da vurdert om det var trygt å la ham gå?

— I forbindelse med utskriving gjorde vi en grundig og god risikovurdering av mannen før han fikk gå. Denne risikovurderingen skal alltid gjøres ved utskriving, for å vurdere om personen utgjør en risiko overfor andre og seg selv, sier klinikksjefen.

— Var det en god vurdering?

— Ja, den ble gjort av vår mest erfarne fagpersoner, og jeg er trygg på at det er gjort et faglig godt arbeid, sier Sæther.

Tikkende bomber

— Politiet er redd for tikkende bomber?

— Vi har stor respekt for det arbeidet politiet gjør, og er klar over at de kan sitte med informasjon vi ikke har. Vi er også helt åpen for at dette arter seg annerledes ute i felten, enn for oss som er i et kontrollert miljø. Vår kontakt med politiet er basert på tillit. Og at vi forteller åpent til politiet hvordan vi jobber, slik at de kan ha tillit til at vi gjøre gode vurderinger og utredninger. Vi kan komme til kort noen ganger. Men vi har likevel en god standard, sier Sæther.- Noen ganger kan vi gjøre feil. Men det må også være klart at personers problemer ikke bare er det du ser i en opphetet situasjon ute i felten. Adferd som kan virke avvikende og rar kan ha sin forklaring, men den skyldes ikke nødvendigvis en alvorlig psykisk lidelse, sier Sæther.

Rutiner

Politiets tillitsvalgte Geir Iversen gjør det på sin side klart at hva slags behandling disse personene får, ikke er hans domene.

— Men jeg ville tro at psykiatrien kunne være tjent med å se med åpne øyne på sine egne rutiner. Her har de to gode eksempler de kan studere og lære av; denne saken, og den andre saken med bildesperadoen som kjørte ned og drepte politimannen Børge Ivarsen i 2010, og ordningen med frigang der det oppstår situasjoner som er livsfarlige. Jeg synes i alle fall ikke de skal være redd for å se på egne rutiner, sier Iversen.

— I denne siste saken har jeg vært på besøk hos politimannen på sykehuset. Det er små marginer og tilfeldighetene som skiller liv fra død. Han klarte seg. Børge Ivarsen døde. Bruk sakene til å lære av, sier han.

Vurderer tilsynssak

Fylkeslegen vurder å åpne tilsynssak mot sykehuset.

Assisterende fylkeslege Toril Hagerup-Jenssen får presentert opplysningene om at det tok 40 timer fra 28-åringen fikk gå, til pågripelsen på Galgebergtangen.

— I lys av de historiene vi kjenner fra de siste årene, vil det være naturlig at samfunnet får en beskrivelse av om personen ikke burde sluppet ut, eller om det ble gjort faglige, gode vurderinger, sier Hagerup-Jenssen.

— Jeg vil tro vi tar kontakt med sykehuset og ber om innsyn i saken for eventuelt å vurdere en tilsynssak, sier hun.

— Så får en tilsynssak vurdere hvor syk han var, om han ble skikkelig undersøkt og utredet, og har fått forsvarlig behandling, sier hun.

Ikke syk nok til innleggelse

Fungerende vaktleder Stig Vang ved Kristiansand politistasjon opplyser at 28-åringen ble fremstilt på legevakta lørdag og vurdert for psykiatrisk behandling. Han ble ikke innlagt og er tilbake i arresten, foreløpig vurdert som soningsdyktig. I dag fremstilles han for varetektsfengsling.

Politiet vil ha ham varetektsfengslet. Først og fremst på grunn av gjentakelsesfaren.

— Siktelsen mot mannen går på trusler om bruk av kniv og bruk av kniv mot politiet, opplyser jourhavende embetsmann i Agder politidistrikt, politiadvokat Jan Are Amundsen.