KRISTIANSAND: — LO er ganske arrogante når de føler eierskap til 1. mai. Det er arbeidernes dag, og ikke LOs dag, sier Christian Eikeland, valgkampleder i Vest-Agder Fremskrittsparti.

Ifølge Eikeland har Fremskrittspartiet år etter år søkt Landsorganisasjonen i Norge (LO) om deltakelse 1. mai-markeringen i Kristiansand sentrum. Like mange år har ønsket blitt blankt avslått.

UTESTENGT: Christian Eikeland mener LO ikke har monopol på markering av 1. mai, og vil inn i varmen. Foreløpig er det kjølig. Foto: Lars Hoen

— Sjikanerte folk

I år har LOs 1. mai-komité begrunnet avslaget med at flere i Frps ungdomslag (FpU) opptrådte ufint under arrangementet i 2012. — Begrunnelsen ligger i oppførselen. Det var bråk, og partimedlemmer sjikanerte folk som gikk forbi. Jeg sto nærmere scenen og så ikke hendelsene, men har blitt det fortalt. I tillegg mener jeg de bare vil provosere når de søker deltakelse i vårt arrangement, sier Harald Flatnes, daglig leder i LO Kristiansand og omegn.

— Det er LO som provoserer oss ved å gi avslag på søknaden. At vi får avslag er ventet, men begrunnelsen er mildt sagt spesiell, mener Eikeland.

Frp hevder på sin side at LO-folk var fysiske mot deres medlemmer, og at en Fpuer ble ført bort med ei hånd om nakkekraven.

— Ved en episode gikk en av våre ungdommer én meter inn på «deres» område. Dette medførte at vedkommende ble dratt ut av området i nakken av en LO-representant. Dette ble bevitnet av flere, skriver Eikeland i et svarbrev til LO.

Harald Flatnes, daglig leder i LO Kristiansand og omegn.

— Propagandamarkering

Eikeland mener 1. mai-markeringen er endret, og at arbeidernes rettigheter er glemt til fordel for andre politiske saker.

— De siste årene har LO fjernet arbeider-fokuset og bruker heller dagen til å uttrykke politisk syn i Midtøsten-konflikten. Det er blitt en propagandamarkering. Dette kommer særlig til uttrykk når andres meninger blir holdt utenfor, sier Eikeland.

Harald Flatnes er helt uenig, men mener det er naturlig at innholdet i 1. mai-markeringen endres over tid.

— Det vil alltid være en utvikling, og i dag feirer man ikke alt som tidligere. Kampsakene er et resultat av forslag fra organisasjonene som er tilknyttet LO. Palestina-saken blir tatt opp 1. mai fordi man ser urettferdigheten og ønsker at folket skal likestilles med andre, sier Flatnes.

En rekke sentrale Frpere som Per Sandberg og Åse Michaelsen vil avvikle fridagen 1. mai og heller markere frigjøringsdagen 8. mai.

— Det er mye mer i takt med tiden at vi minnes dem som ga oss friheten tilbake i 1945, fremfor å minnes sosialistiske paroler og den gamle sovjetstaten som underla seg land i Europa, sa Michaelsen til Fædrelandsvennen i fjor.

Eikeland støtter partifellen, selv om han synes det er ok med en ekstra fridag fra jobben.

- Disfavør for arbeidstakerne

— Er det ikke litt paradoksalt å ville delta i en LO-markering som du egentlig vil ha fjernet, Eikeland?

— Når dagen først er der så vil vi bruke den til å sette fokus på Frp-politikk og våre løsninger for arbeidstakerne.

Til tross for deltakernekt blir Frp å se i Kvadraturen 1. mai. De skal ha stand i Markens.

— Jeg føler ikke Frp står på arbeidernes side. De vil endre sykelønnsordningen og arbeidsmiljøloven. Forslagen går stort sett i disfavør for arbeidstakerne, mener Flatnes i LO.