MANDAL: – Drukningsulykkene utenfor Mandal har preget oss veldig, og vi gjør hva vi kan for å gardere oss mot liknende tragedier, sier eier av Tregde Feriesenter Sven Thuestad og daglig leder Trond Kristiansen.

23 båter napper i fortøyningene ved kaianlegget i Mandal, og de er dermed størst på Sørlandet innen båtutleie. Sesongen er godt i gang, og når Fædrelandsvennen er på besøk er fem ulike båter med fisketurister ute i skjærgården. Det blåser ganske kraftig, men Kristiansen er trygg på at ingen gjør noe dumt.

– For det første kan vi følge alle båtene på PC-en og på mobiltelefoner koblet til et gps-system. Her kan vi se hvor båtene ligger helt nøyaktig, fart og hvor de tidligere var, sier han.

Systemet gjør at han kan finne dem på meteren om det skulle være. Og det skjer innimellom når en motor stanser eller turistene ikke finner hjem igjen.

INGEN SJANSE: Daglig leder Trond Kristiansen ved Tregde Feriesenter slår av en prat med tyskeren Steffen Paul som er ute i Tregdefjorden og fisker. Paul er svært opptatt av egen sikkerhet som fisketurist. Foto: Jarle R. Martinsen

Setter grenser

Dessuten har feriesenteret satt en grense i alle retninger for hvor langt turistene kan gå ut. Passeres denne grensen, gir systemet beskjed om det.

– Er været da for dårlig, ringer vi dem og ber de snu mot land. Er været godt, følger vi likevel med hvor de drar, sier Thuestad.

Ombord ligger redningsvester, og båtene har ekstra høye kanter slik at det er vanskeligere å falle over bord. En stige bak gjør det lett å komme om bord.

Men før de i det hele tatt får ttillatelse til å dra ut, har senteret sikret seg at skipperen kan bruke alt av utstyr om bord. En egen båtvert sørger for at alle førerne får oppdatert vær om morgenen før de drar utover.

Sikkerhet viktig

Vi blir med utover Tregdefjorden. Med seg har Kristiansen mobiltelefonen som viser kart og hvor turistene er. Han peiler seg direkte på den nærmeste båten som ligger ved Buøy. Tyskerne Steffen Paul og Uwe Düschner har dratt opp noen torsk.

FISKER: Sesongen for fisketurisme er godt i gang, og fiskerne Steffen Paul og Uwe Düshner holder til like under land ved Tregde. Foto: Jarle R. Martinsen

– Vi kommer hit til Tregde blant annet fordi båtene er gode og driftssikre, sier Paul som ti år på rad har fisket her. Han har på seg kjeledress og flytevest. Han synes det er spesielt sikkert at det er gps-sporing om bord.

– En gang passerte jeg grensen for hvor langt de ville vi skulle gå, og da ringte de meg. Det er veldig bra, sier han.

Et mindretall

Paul sier at han har sett fiskere sette ut over i betenkelig dårlig vær.

– For noen blir fisk mer viktig enn sikkerhet, men de tilhører et absolutt mindretall, sier han.

Kristiansen sier båtene deres skal flyte selv om de blir fylt med vann i åpen sjø.

– Grunnstøting kan jo bety at båtene likevel går ned, men separate flytetanker skal holde båten flytende i de fleste situasjoner, sier han.

UTLEIE: Tregde Feriesenter har 23 ulike utleiebåter av forskjellig størrelser, og er dermed et av landets største på sitt område. Foto: Jarle R. Martinsen

Kan komme i straffeansvar

Dersom du som utleier av en båt ikke har fulgt sikkerhetsreglementet overfor de som leier båten, kan du bli straffeforfulgt. Båtutleie er en forbrukertjeneste og er regulert i produktkontrolloven, sier senioringeniør Jonny Pedersen hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Under flere tilsyn av utleiefirma i 2011 var det flere avvik. Spesielt gjaldt det at regelverket knyttet til utleie er lite eller ikke kjent i det hele tatt hos utleierne. – Vårt inntrykk var at jo mindre utleiefirmaet var, jo dårligere var denne kunnskapen, sier han.

Han sier at leier du for eksempel ut ei hytte med tilhørende båt, skal du forvisse deg om at sikkerheten er ivaretatt.

– Utleieren skal gi tilstrekkelig opplæring i bruk av båt og utstyr samt varslingsrutiner ved uhell eller andre hendelser, sier han.

Pedersen sier at de i samarbeid med Sjøfartsdirektoratet har intensivert arbeidet med å spre kunnskapen om regelverket.

– Men det er fortsatt en vei å gå, sier han.