KRISTIANSAND: I retten forklarte mannen at innførselen startet sensommeren 2011 etter at han hadde innlosjert en flyktning som han synes synd på. Ifølge tiltalte hadde flyktningen ingen steder å bo, og det var stygt vær ute. Mannen ble boende hos 53-åringen i to måneder.

Under oppholdet skal flyktningen ha spurt tiltalte om han kunne benytte postadressen hans til å motta to postpakker med marihuana fra utlandet, noe 53-åringen svarte ja på. Som takk for hjelpen ble han lovet ti prosent av fortjenesten.

Fikk kvister og peanøttsmør

Pakkene dukket opp i posten og 53-åringen hentet og leverte forsendelsene til flyktningen og en kamerat. Noen takk for hjelpen ble det imidlertid lite av.

— Han fikk bare noen "kvister" og annet ubrukelig materiale som ble liggende igjen etter at de to andre hadde tatt sitt. Av den andre forsendelsen fikk han ikke annet enn peanøttsmøret som var pakket rundt narkotikapartiet, skriver tingrettsdommer Lillian Skranefjell.

Straffesaken ble avdekket da tollerne på Gardermoen gjorde et beslag av en postpakke 23. oktober i 2011. Pakken inneholdt 1144 gram marihuana tildekket med en smørlignende substans. Den var adressert til kristiansanderen.

I den forbindelse ble 53-åringen innkalt til avhør. Der erkjente han medvirkning til innførsel av denne postpakken samt to andre pakker med marihuana.

Innrømmet mer

Da rettssaken gikk i Kristiansand tingrett i forrige uke innrømmet mannen innførsel av mer narkotika enn det han sto tiltalt for.

Retten understreker i dommen at det har vært komplisert å behandle saken fordi store deler av narkotikaen ikke er analysert.

— Spørsmålet i denne saken er hvilket kvantum tiltalte har medvirket til å innføre. Det er usikkerhet knyttet til dette fordi det aktuelle stoffet ikke er beslaglagt, veid eller analysert på noen måte. En pådømmelse må dermed kun basere seg på forklaringen fra tiltale selv og fra NN (flyktningen), skriver dommer Skranefjell.

Som følge av kravet til dokumentasjon, reduserte retten betydelig på mengden stoff som var omtalt i tiltalebeslutningen. Mannen var i utgangspunktet tiltalt for innførsel av to kilo marihuana. I tingretten endte han opp med å bli dømt for én kilo marihuana som veide kun 750 gram i tørket tilstand.

Sårbar

I skjerpende retning la retten vekt på den store skadevirkningen innførsel av narkotika har i samfunnet.

— Mengden marihuana utgjør et betydelig antall brukerdoser, og spredningsfaren er stor, skriver retten.

I formildende retning ble det påpekt at pådømmelsen i saken har dratt ett år ut i tid uten at mannen kan lastes for det.

53-åringens psykiske helsetilstand ble også vektlagt. Ifølge retten er han sårbar og lett å utnytte for andre.

— Som det fremgår ovenfor, har ikke tiltalte fått noen gevinst av handlingene han nå straffes for, skriver retten.

Aktor ba retten dømme mannen til fengsel i sju måneder hvorav 60 dager ble gjort betinget. I stedet ble mannen dømt til fem måneders fengsel hvor 90 dager ble gjort betinget. Tiden bak fengselsmurene ble dermed mer enn halvert av dommerne.