MANDAL: – For handelsstanden i Mandal er festivalen den viktigste helga i året. Det slår til og med jula. Vi har omtrent 21 serveringssteder i Mandal. Uten Skalldyrfestivalen tviler jeg på om alle hadde overlevd, sier varehandelskonsulent Roy Michaelsen.

Roy Michaelsen, varehandelskonsulent i Butikkutvikling Sør. Foto: roar greipsland

Restaurantene Hr. Redaktør og Jonas B. Gundersen i Mandal solgte i fjor gjennomsnittlig 4-5000 porsjoner med mat i løpet av skalldyrhelgen.– Festivalen betyr veldig mye for oss. Det er en viktig avslutning på sesongen, sier daglig leder Bernt Lindseth.

Minister-avbud

Skalldyrfestivalen så sitt lys august 1988. Det var Mandal-mannen Kristian Gahre (51) som sammen med noen venner arrangerte den for første gang. Grunnet fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) sitt plutselige avbud tidligere denne uka, er det Gahre som har fått ansvar for å klippe snora i torsdag kveld.

– Det ser jeg på som en stor ære, sier han.

SCENERIGG: Scenen rigges opp på Giert Karis Plass onsdag formiddag i sentrum. Foto: Martine Haugland

De første årene var festivalen gratis. Den bestod av et 400 meter langt skalldyrbord i gågata med sjømat levert av lokale fiskere. Den gang trakk festivalen mellom 20.000 og 30.000 mennesker. I fjor ble det rekord med 52.000 besøkende.– Det kunne ikke falle oss inn å drømme om at festivalen skulle bli Sørlandets største familiefestival 20 år senere. Det gjør meg selvsagt veldig stolt, sier Gahre.

Spår lys fremtid

Gründeren er stolt over hvordan festivalen har utviklet seg.

– I noen år var festivalen preget av litt for mye fest og fyll blant ungdom. De siste årene er det tatt et grep i riktig retning. Er den fremtidige skalldyrledelsen villige til å fortsette med slike grep i fremtiden, tror jeg at festivalen vil overleve i mange år til, sier Gahre.