En folkefest: Skalldyrfestivalen 2013 har vært en enorm folkefest med over 50.000 mennesker i gatene. Dette bildet er tatt ved Hestetroa lørdag ettermiddag. Foto: Espen Sand
folk002.jpg Foto: Espen Sand
En folkefest: Skalldyrfestivalen 2013 har vært en enorm folkefest med over 50.000 mennesker i gatene. Dette bildet er tatt ved Hestetroa lørdag ettermiddag. Foto: Espen Sand
Stor fest: Bandet DeLillos avsluttet den tre dager lange festivalen i Mandal. Foto: Martine Haugland
Kokkeskole: Josefine Wathne Grimestad var litt skeptisk til blåskjellene, men kokk Trond Kristiansen gjorde sitt ytterste for å overtale. Til venstre står kokk Per Kristian Aastveit. Foto: Espen Sand
Verdens største wok: Kokkenes Mesterlaug på Sørlandet hadde tatt med seg verdens største wok til festivalen. Foto: Espen Sand
Verdensmester: Live Ueland ble kåret til verdens raskeste rekepiller lørdag ettermiddag. Foto: Espen Sand

— For å få bukt med fyll og bråk, gjorde vi i 2006 noen tunge strategiske grep. Vi satset hardt på festivalen som en tydelig matfestival med god underholdning. Vi ønsket også å ha en langt mer familievennlig profil. Mange stusset nok over endringene vi gjorde, men allerede i 2007 kunne vi bruke politiloggen til å se at vi hadde gjort mye riktig, sier Jallis Eriksen, sjef for Skalldyrfestivalen.

Nye knalltall

Festivalen hadde 35.000 besøkende i 2006, uten at festivalen den gang hadde en betalingsordning. Det vil si at folk kom inn gratis. I går ble festivalen avsluttet sju år etter endringen, med rekordoppslutning og over 50.000 betalende gjester.

— Det er helt utrolig fantastisk, jubler skalldyrsjefen.

— Totalt sett har det i 2013 vært flere folk enn vi noen gang har hatt. Vi bikker 50.000 mennesker med god margin, uten at vi per i dag har et eksakt tall, smiler Jallis Eriksen, leder for festivalen i Mandal.

Jallis Eriksen mener åpningsdagen la grunnlaget for årets enorme besøk.

Pangstart

— I mange år var torsdagen en parentes, men de siste årene har vi klart å lage en stor dag for barn og unge. Årets torsdag var fantastisk med 12.000 besøkende og et enormt liv i byen. Vi fikk en "flying start". Vi ser også at det har vært utrolig mange mennesker inne på festivalområdet gjennom store deler av dagene, ikke kun ved spesielle arrangementer, sier festivalsjefen.

På lørdagen var det over 20.000 mennesker med festivalpass i Mandal sentrum. Festivalsjefen understreker at alle under 15 år kommer gratis inn på festivalen, og blir dermed ikke med i tellingen.

— Hvorfor er festivalen blitt så attraktiv?

Viser stolthet

— Vi har hatt kontinuitet i både ledelse og samarbeidspartnere over mange år. I tillegg har festivalen bygd opp et kvalitetsstempel som bare ser ut til å forsterke seg. Folk i dag er stolte av festivalen, sier Eriksen, som får bred støtte fra festivalens styremedlem Sveinung Valand.

— Tidligere var det gjerne slik at folk fra Mandal reiste bort under festivalen. Nå kan jeg nesten garantere at folk unngår å reise bort fra byen den andre helga i august. Det har vært en markant holdningsendring de siste årene, sier Valand.

Valand forteller at innbyggerne i Lindesnesregionen er svært flinke til å støtte opp.

— Folk fra Lindesnesregionen er utrolig flinke til å støtte opp om festivalen. I år har jeg inntrykk av det også har vært flere besøkende fra Søgne, Kristiansand og Rogaland, forteller han.

Ingen alvorlige hendelser

Årets politilogg viser kun mindre hendelser.

— Ja, det ble positivt også i år. Det er kun mindre alvorlige saker som er nevnt i politiloggen. Jeg har en avtale om at jeg får beskjed på telefonen dersom noe alvorlig skjer. Det har vært helt stille i tre dager, og det er vi veldig fornøyd med, sier festivalsjef Eriksen, som sammen med Valand har vandret rundt på festivalområdet i tre dager.

— Jeg tror aldri jeg har opplevd en festival av denne størrelsen med så lite bråk, skyter Valand inn.