SAKS: Denne bensinstasjonen på Sunde i Stavanger ble ranet 1. november i fjor. 17-åringen truet ekspeditøren med en saks. Foto: Kjell Ivar Grøndal

KRISTIANSAND : Utstyrt med en pistol som viste seg å være en softgun, truet 17-åringen natt til lørdag 26. mai i fjor til seg to pakker sigaretter fra Esso-stasjonen på Oddemarka i Kristiansand.

Ranet med det magre utbyttet gjennomførte han sammen med ei to år yngre jente, som i likhet med ham selv hadde tilhold på en barnevernsinstitusjon i landsdelen.

Da de to forlot bensinstasjonen, løftet og siktet 17-åringen det som så ut som et ordinært skytevåpen mot ekspeditøren.

Ungdommene var ikke maskerte, og bensinstasjonens overvåkingssystem bidro til en rask oppklaring. Politiet pågrep neste kveld begge to uten dramatikk.

Nytt ran

Et halvt år senere, 1. november, bestemte 17-åringen seg for å gjennomføre et nytt ran. Han var sammen med en annen venninne på rømmen fra en institusjon i Stavanger. De tok buss til en bensinstasjon som ligger litt øde til i Revheimsveien i Stavanger. Også her gikk de umaskerte inn på bensinstasjonen.

SAKS: Denne bensinstasjonen på Sunde i Stavanger ble ranet 1. november i fjor. 17-åringen truet ekspeditøren med en saks. Foto: Kjell Ivar Grøndal

17-åringen holdt opp en saks foran den kvinnelige ekspeditøren, og truet henne til å legge alle pengene i kassa i en plastpose. Utbyttet ble 2743 kroner.De to unge ranerne ble samme kveld pågrepet av politiet i Stavanger sentrum. De ble avslørt av bensinstasjonens overvåkingskamera.

I etterkant har begge ofrene uttalt at de, etter å ha blitt ranet, har følt større utrygghet på jobb.

Drapstrusler

I fjor sommer havnet 17-åringen i basketak med en miljøarbeider ved en institusjon i Rogaland. Han skrek til miljøarbeideren at han hadde pistol og ville bruke denne, og at han skulle få medlemmer av kriminelle motorsykkelklubber til å ta ham.

17-åringen ble i Aust-Agder tingrett også dømt for besittelse av mindre mengder narkotika, tyveri av noen flasker rusbrus og for å ha stukket ifra en drosjeregning.

Ved et tilfelle kom han i klammeri med en vekter, som han både slo til og slengte rasistiske bemerkninger til.

Samfunnsstraff

Siden domfelte er under 18-år fant retten å kunne slutte seg til aktors påstand om 380 timers samfunnsstraff. Dersom samfunnsstraffen ikke blir gjennomført, ble 17-åringen subsidiært dømt til 13 måneders fengsel.

17-åringen har et ønske om å forbli i barnevernets varetekt også etter at han fyller 18 år. Han har de siste månedene gått jevnlig til psykolog, og har fått tilbud om fast jobb.

Barnevernet mener det er gode muligheter for at 17-åringen skal få skikk på livet sitt.