KRISTIANSAND: — Det er en vanskelig situasjon. Eleven har ikke lov å delta i en svømmeundervisningen sammen med det andre kjønn, sier rektoren på skolen.

Jenta kommer fra en muslimsk familie, og foreldrene skal ha vært bestemte på at datteren ikke skulle delta i undervisningen.

Rektor og en av lærerne har derfor fått foreldrene til å skrive under på at de fritar henne for undervisningen, samtidig som foreldrene selv er ansvarlige for å lære henne å svømme. Dette kommer fram i et brev til Utdanningsdirektoratet der skolen ber om råd i saken.

Trist

Rektoren på skolen beskriver samarbeidet med foreldrene som godt, men skolen synes likevel at situasjonen ikke er enkel.

Det fremgår også av brevet som er skrevet av en av lærerne.

— Vi har altså funnet en løsning, men jeg mener det er en "trist" løsning. Jeg skulle ønske det var noen tydelige regler og løsninger på dette, og at kommunen hadde et egnet alternativt tilbud, står det i brevet til Utdanningsdirektoratet.

Der spør også skolen om løsningen er god nok og om det finnes kommuner som har gode løsninger.

Vanskelig

Utdanningsdirektoratet har svart på henvendelsen ved å sende den tilbake til kommunen. Oppvekstdirektør Arild Rekve hadde i helgen ikke fått satt seg godt nok inn i saken til å kunne gi noe svar.

VANSKELIG: Utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Vest-Agder, Gunnar Skaar, sier det er problematisk å overlate ansvaret for svømmeundervisningen til foreldrene. Da må det i det minste være et tilsyn fra kommunen. Foto: Jarle R. Martinsen

Utdanningsdirektør Gunnar Skaar hos Fylkesmannen i Vest-Agder sier at det er uheldige sider ved å la foreldrene ta ansvar for å lære eleven å svømme.— Det er nok litt problematisk. Da sier man at noe av kroppsøvingsundervisningen overlates til foreldrene. Men jeg ser også at skolen står i en situasjon der de må finne en løsning. De må i hvert fall ha et minimumstilsyn, sier Skaar.

Komplisert

Skaar omtaler slike saker som kompliserte. På den ene siden har elevene en lovfestet rett til opplæring, på den andre siden skal skolen ta hensyn til familiens livssyn.

— Retten til opplæring står fast. Så får skolen finne en ordning for å legge til rette for undervisning, og så får man strekke seg mot hverandre så langt man kan.

— Så man kan ikke gi fritak?

— Nei, det er ikke grunnlag for å gi fritak. Det er mer snakk om å legge til rette, sier Skaar.

Ikke deling

NYTT: For oppvekststyrets leder Mette Roth (H) er saken med den muslimske jenta ny. Hun mener det er vanskelig å gi en oppskrift på hvordan slike saker skal håndterers. Foto: Torstein Øen

Skolene har heller ikke anledning til å dele undervisningen i gutte— og jentegrupper. Skoler andre steder i landet som har prøvd på det, har fått beskjed fra fylkesmannen om at det ikke er lov.Skaar sier at de i Vest-Agder kun har vært borti noen få lignende saker. Oppvekstdirektør Arild Rekve sier at skolene selv bruker å finne en løsning.

— Vi har en plikt til at de skal lære seg å svømme. Altfor mange av de som drukner er folk som ikke har vært gjennom svømmeundervisning, sier Skaar.

Lederen i oppvekststyret i Kristiansand, Mette Roth (H), sier at de ikke har hatt slike saker oppe til behandling.

— Jeg har ikke hørt at dette skal være noe problem her. Jeg har kun hørt om dette fra osloskoler, og en oppskrift er vanskelig å gi. Men et godt samarbeid mellom foreldre og skole er svært viktig i slike saker, sier Roth.