SYDAME: Eli Solgaard gleder seg til en ny sesong på Bronseplassen, men det er mye som skal gjøres før historieinteresserte inntar den gamle vikingleiren. I tre dager har Solgaard sydd på en revne i det gamle teltet. Foto: Helge Corneliussen
TELT: Helge Grønli og Eli Solgaard ved kopien av det gamle osebergteltet. Inni teltet står kopien av senga til Oseberg-dronningen. Foto: Helge Corneliussen
KNUSTE: Katten knuste 15 slike keramikkboller, forteller Helge Grønli, som hver søndag fremover vil demonstrere teknikken rakubrenning. Foto: Helge Corneliussen

HØVÅG: Denne uka reiste 70 år gamle Eli Solgaard det gamle historiske osebergteltet. Den like historiske dobbeltsenga i teltet er også montert. Nå er hun klar for mer historisk kos.

— Vi har jo fått trygda og har egentlig gitt oss. Men vi er jo her og kan like gjerne holde Bronseplassen i gang. Vi har det veldig koselig her, sier Helge Grønli, som er opptatt av at vi ikke må bli historieløse.

Den gamle vikinghøvdingen har nye historier på lager. I går fortalte han noen av dem til en skoleklasse. Søndag åpnes Bronseplassen for en ny sesong.

— Vi vil holde åpnet fra kl. 12 til kl. 15 hver søndag i sommer. Vikinger vil være tilstede og vise gamle håndverksteknikker og kanskje også sverdkamp, sier Grønli.

Rakubrenning

Selv vil han fyre opp ovnen og vise den eksplosive japanske håndverksteknikken rakubrenning. Han har gitt seg med ordinær keramikk, sier han.

— Jeg ville avslutte med 30 store keramikkboller. Jeg satt dem i trappa til tørk. Katten veltet og knuste 15 av dem. Nå får det holde, synes jeg. Men vi har mye flott keramikk å vise fram i verkstedet her ute, sier Helge Grønli.

Lammelår i gropa

I år blir det ikke servering på Bronseplassen. Grønli og Solgaard synes det får holde med omvisning og historier. Men det lages fortsatt mat på Bronseplassen.

— Sønnen vår Espen har overtatt matlagingen. Hans gropbakte lammelår på Bronseplassen er populære for så vel norske som internasjonale bedrifter, forteller Grønli.

Tusenvis av timer

Helge Gørnli og Eli Solgaard kom til den veiløse 1600 talls gården i 1968. Paret har brukt tusenvis av timer på å bygge opp opplevelsesparken Bronseplassen, som sto klar i 1993. — Selv om vi nå har trukket oss litt tilbake vil dyktige vikinger fra Agder Vikinglag fortsatt holde liv i Bronseplassen. De kommer hit hver søndag og ikke minst til det årlige Vikingmarkedet, sier Grønli.

Vikingenes hjem

Agder Vikinglags Vikingmarked på Bronseplassen går av stabelen 12.-14. juli. Det er ventet vikinger fra hele Europa til årets storsamling på Bronseplassen i Høvåg.

— Bronseplassen er hjemmet vårt. Vi gleder oss veldig til årets store marked og regner med 200-300 vikinger i år, sier Marianne Becker, som er høvding i Agder Vikinglag.

De andre vikingmarkedene holdes på Tingvatn i Hægebostad 24.-26. mai og på Hove i Arendal fra 29. august til 1. september.